E evo pronasao sam vremena da ti odgovorim, jer znam kako je kad cekas odgovor, a odgovora nema.
Dakle: Kada si uradio model, ili otvorio vec postojeci onda na model dodas material. i ukljucis da se taj material vidi. Onda otvoris stablo i vidjet ces da na pocetku stabla imas materijal. Evo bas sad to gledam i kod mene je CHROMA, kliknes dva puta i otvori ti se properties materijala.
E tu pod karticom lightings imas Refraction Reflectivity, Ambient i ostale.
I sam ces vidjeti za sta koja sluzi, a i za neke ti sam njihov naziv govori za sta sluze.
ALi je bitno da kad uradis promjene to ces i vidjeti na materijalu tako da ne moras odmah da rendas da vidis kako izgleda.
Druga akrtica je teksture, o tome vec i sam znas.
Posto je kod tebe drvo i ima teksturu, ti mozes sam da promjenis (klikom na kvadratic.)

I onda Imas i Maping, to ti je Planar, Cilindrical i ostali, tacnije, to ti je oblik po kome ce tekstura da bude postavljena. To je jako znacajno, jer za neko drvo koliko se sjecam imas da je postavljeno planar, a ti postavi Culical Maping. Jer u protivnom na nekim povrsinama ne dobijes dobar izgled sa strana vec samo TOP povrsinama tj onima koje se gledaju odozgo na njima tekstura izgleda ok.
Dole ispod imas Scale, Position.
Kad radis scaliranje lakse je da ides na mjere koje ces pamtiti da ih mozes i za ostale koristiti da se podudaraju.
Toliko za sada. Probaj ovo da iskoristis.
Nadam se da sam ti pomogao.

Kad uradis to i ako ti opet sta bude trebalo samo pisi pa cu ti pokusati pomoci, ako i sam budem znao.