3DHR.net

Renderiranje u CATIA-i?

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
Procesor: Intel Core 2 Duo 2,2 GHz
Memorija: 3 Gb
Grafička: Gygabite GeForce GTX260
ostalo nije vazno ja mislim....

mozda ako je je stvar u procesoru....on je dosta slab jer ima malo L2 memorije a ona je za ovo 3D modeliranje
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Pa trebalo bi da je ok taj racunar, iako ne mozes ocekivati da ti brzo renda neke scene.
Stvar je u tome sto nekad catia zna da se poremeti pa onda puca, ili sporo radi.
Probaj ju reinstralirati, to bi trebalo pomoci, bar meni jest.
Jesi li uradio neki render da vidimo kako izgleda?

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
dada...postavio sam jedan renderer....tamo u galeriji "Svjećnjaci i lusteri"....onaj zadnje postavljen luster...pogledaj pa iskomentiraj sta nevalja i kako da to sredim...prepravim i to....
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
E kako vidim svijetlo ti je jako.
Vidis da si malo cudno postavio kameru.
Vidis i sad da je osjen dobar, ali je jako svjetlo, Probaj kad radis model da bude od vise geometrical setova ili partova.
Kao sto je ovaj model npr. Vidim da imas gore svjecu i da bi ovaj luster na sebi trebao da ima raznih materijala kao u stvarnosti.
Npr stavi za svjecu materijal: plastica, ali je malo modifikuj i vidi kako izgleda, da bi dobio slicnost sa svjecom.
I kad postavljas svjetla, postavi ih npr. 4 iz raznih uglova, ali nemoj stavljati to svjetlo sunca.
Jer kako vidis previse obasjava cijelu scenu.
Nekad ga koristim ali mu moram smanjiti intenzitet svjetla, i postavim mu da ima Shadow.
Pokusaj to uraditi pa da vidimo onda kako je.

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
oni nisma radi svijeće nego one male žaruljice od 25 - 35 W....ali ih nisma radio detaljno nego sam stavio samo jednostavan prikaz žarulje.....

sto se tice sjena znam...to sam odmah primjetio da je prejaka sjena...jako jako je tamna i to treba prepraviti samo me zanima ima li još kakvih većih grešaka....

Evo renderirao sam jednu prostorijicu pa sam ju sada objavio pa pogledaj jeli ona dobra
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Fino izgleda.
Ali evo opet jedan savjet.
Kad uzimas materijal kao sto je u tvom slucaju drvo, gledaj kakva je tekstura drveta i da li je velika ili mala.
Jer nekad dobijes jako male teksture koje se vise puta ponavljaju i onda izgubis taj realisticni izgled.
Pogledaj tamo u catia-i imas vec kao template gotovi renderi, svjetla i scene.
A hajd ovu istu scenu uradi, ali obrati paznju na materijal nek bude realno, jer mi se cini da je ovdje jako mala tekstura.
I gledaj kako se ponasa materijal drveta kad mu povecas ili smanjih regleksiju, jacinu boje i to. iKad radis render napravi nek kamera bude usmjerena na ovu prostoriju tako da se ne vidi vanjstina vec samo unutrasnjost sobe.

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
kako se uređuju te teksture drveta...gdje da to nađem...ako je to ono pod propertis od svakog materijala, ja tamo kad promjenim neku opciju o materijalu ja to promjenu nemogu spremiti
a stos e tice ovoga nije bas...gledao sam sada bas...kada vecam i pogledom gledam cijelu plohu ormara, trosjeda ili bilo cega drvenog u ovoj prostoriji nigdje se nevidi linija prekida, cijeli materijal je u nizu
niej da se preklapaju dva ili tri dijela kako se tebi ucinilo mada na slici renderiranoj zbilja malo i izgleda tako....
evo sada sam malo pokusao namjestiti kameru i ubacio vise svijetala pa kad se to izrenderira cu objaviti....također nemogu bas kameru namjestiti tako da se vidi samo unutrašnjost jer mi onda dosta toga izađe iz kadra, pola prostora poput trosjeda, stolice ili zida izađe iz kadra i nevide se pa mi je to malo glupo onda, skor da mi se ko sliak vise onda ovako sviđa, samo sam ipak uvecao da se nevidi bas onoliko praznog oko prostorije na slici
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Sad sam u zurbi, ali sam nabrzinu vidio novi render.
Jos da ti ovo kazem, a poslije su ti objasniti kako se radi edit materijala.
Dakle kao sto i sam vidis gdje ti je postavljeno svjetlo da to nije ok.
Vidis kako ti daje shadow od npr. stolice. Shadow je prevelik zaista a to je zbog toga gdje je postavljeno svjetlo.
Poslije su da ti sve objasnim oko prepravke materijala kojeg si postavio za neki model.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
E evo pronasao sam vremena da ti odgovorim, jer znam kako je kad cekas odgovor, a odgovora nema.
Dakle: Kada si uradio model, ili otvorio vec postojeci onda na model dodas material. i ukljucis da se taj material vidi. Onda otvoris stablo i vidjet ces da na pocetku stabla imas materijal. Evo bas sad to gledam i kod mene je CHROMA, kliknes dva puta i otvori ti se properties materijala.
E tu pod karticom lightings imas Refraction Reflectivity, Ambient i ostale.
I sam ces vidjeti za sta koja sluzi, a  i za neke ti sam njihov naziv govori za sta sluze.
ALi je bitno da kad uradis promjene to ces i vidjeti na materijalu tako da ne moras odmah da rendas da vidis kako izgleda.
Druga akrtica je teksture, o tome vec i sam znas.
Posto je kod tebe drvo i ima teksturu, ti mozes sam da promjenis (klikom na kvadratic.) :)
I onda Imas i Maping, to ti je Planar, Cilindrical i ostali, tacnije, to ti je oblik po kome ce tekstura da bude postavljena. To je jako znacajno, jer za neko drvo koliko se sjecam imas da je postavljeno planar, a ti postavi Culical Maping. Jer u protivnom na nekim povrsinama ne dobijes dobar izgled sa strana vec samo TOP povrsinama tj onima koje se gledaju odozgo na njima tekstura izgleda ok.
Dole ispod imas Scale, Position.
Kad radis scaliranje lakse je da ides na mjere koje ces pamtiti da ih mozes i za ostale koristiti da se podudaraju.
Toliko za sada. Probaj ovo da iskoristis.
Nadam se da sam ti pomogao.   :D
Kad uradis to i ako ti opet sta bude trebalo samo pisi pa cu ti pokusati pomoci, ako i sam budem znao.  :)

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
Evo napokon sam napravio opet neke promjene pa sam objavio...ali cini mi se da sam svijetlo postavio krivo jer su sjene ispale malo nerealno, a također kad gledam ormar tesko se primjećuje da na nekim mjestima ima police...gotovo izgleda kao da je sve jedna ploča, a ne da ima vrata i police.

Također...nekako mi se ne sviđa izgled drva kako ej sada ispao, nekako mi se čini previše šaren...ali prvo da čujem tvoje mišljenje o slici...

A također postavio sam renderer jedne obiteljske kuće sa okućnicom, pa pogledaj i nju kad stignes pa mi iskomentiraj što na njoj nevalja i kako prepraviti....

A još bi te zamolio ako znaš kako dodavati u catiju nove materijale...ako nađem neku sliku ili ju sma napravim za određeni materijal...pa kako ju ubacim u bazu materijala catije da ju mogu koristiti prilikom dizajniranja stvari....
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Evo napokon sam napravio opet neke promjene pa sam objavio...ali cini mi se da sam svijetlo postavio krivo jer su sjene ispale malo nerealno, a također kad gledam ormar tesko se primjećuje da na nekim mjestima ima police...gotovo izgleda kao da je sve jedna ploča, a ne da ima vrata i police.

Također...nekako mi se ne sviđa izgled drva kako ej sada ispao, nekako mi se čini previše šaren...ali prvo da čujem tvoje mišljenje o slici...

A također postavio sam renderer jedne obiteljske kuće sa okućnicom, pa pogledaj i nju kad stignes pa mi iskomentiraj što na njoj nevalja i kako prepraviti....

A još bi te zamolio ako znaš kako dodavati u catiju nove materijale...ako nađem neku sliku ili ju sma napravim za određeni materijal...pa kako ju ubacim u bazu materijala catije da ju mogu koristiti prilikom dizajniranja stvari....
<Sad bas nemam vremena, pa cu ti sutra fino da objasnim kako se to radi.
U glavnom to oko slike i tvojim materijala se moze raditi, tak oda cu ti to sutra objasniti.
Poz.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *

E u properties-u materijala u kartici teksture imas tamo taj mali kvadratic i klikni na njega i pronadi sa racunara odgovarajucu teksturu koju si vec prije pripremio.
Ali sto kazes da ti izgleda sve kao da je jedno.
E prvo sto treba da uradis je da ti vrata (posebno lijeva, posebno desna) budu posebni partovi.
i police da ti budu posebni partovi. Jer kad radis takve stvari moras voditi racuna o tome kako je to sve u stvarnosti.
Kad postavis materijal na taj model ormara onda postavis i na partove od vrata i od polica.
I onda otvoris properties od vrata i pomjeris malo teksturu ili je povecas, smanjis. Uglavnom uradis neke promjene. Tako i na policama.
Tako da ti vrata imaju druge karakteristike od vrata, ali nemoj da bude veliko odstupanje.
Probaj takvo nesto da uradis. Imas na ovoj  stranici linkove od drugis stranica sa kojih mozes skinuti teksture drveta, ako i se predlozene catia-om ne svidaju.
Ako jos nesto budes trebao samo reci.
Nadam se da ti pomoglem. :)
Poz.

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
e kako da kad napravim neki rad u kojem imam neku zarulju...kako da napravim da ispadne koda ta zarulja sviejtli...kako da mi baca zrake?
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
E sad si mi postavio jako tesko pitanje, ali eto pokusat cu ti odgovoriti.
Ako imas help files od catia-e onda tamo imas kako se to tacno radi.
Nisam pokusavao ali ti probaj ovako, trebalo bi uspijeti.:
Kad izmodeliras tu svijetiljku sa sijalicom onda u photo studio-u postavi ono jedno svijetlo koje predstavlja svijetlost sijalice. Njega postavi tako kao da stoji u toj sijalici i onda render i vidjet ces rezultat. Da bi dobio tacno ono sto si zelio trebat ce ti vremena da se uradis dobre postavke da to izgleda koliko toliko realno.
Probaj to pa javi da li radi.