3DHR.net

Renderiranje u CATIA-i?

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e zdravo....
da li znate moze li se renderirati iz catia-e i ako moze pomocu kojeg programa???
nesta sam trazio i nasao neki torent file...
ali ne znam kako se koristi..
pa eto ako neko zna odgovore na neka pitanja..
neka mi odgovori...
<<<IZBRISANO>>>>
ovo je link toga torent file-a
pa ako neko zna kako se skida io koristi neka mi javi...
poz

NAPOMENA: Molim, nemojte postati linkove na piratski software!
Berko
« Last Edit: May 05, 2008, 11:38:44 AM by Dejan Kober »

Offline Miroslav Brozović

• Hero Member
    • Blender.hr
Bok
Mislim da nije baš pametno slati linkove na torrente tu na forum, uz to čini mi se da to nije dobar link, tj radije nemoj skidati..
Catia ima neki osnovni render u sebi, vjerovatno si skužil da nije baš nešt dobar. Možda bi ti najbolje rješenje bilo da eksportiraš fajl i otvoriš u nekom drugom programu za rendanje. Nisam se dugo služio catiom pa ako ima nekih poboljšanja u novijim verzijama u vezi rendanja onda sori, ne pratim nove verzije al bi dobro bilo znati ako ima nešto novo.

Offline Ivan Đurinović

• Jr. Member
  • **
evo ja sam uplodao nekoliko radova u catii i kolega sa foruma mi je preporucio da ih izrenderiram kako bi izgledali bolje.nisam se nikad bas previse bavio renderiranjem pa je svaki savjet dobrodosao.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e ovako.
Posto sam ti preporucio onda ti moram i pomoci.  :)
E ovako. Dakle, prvo otvoris start-Infrastructure-photostudio.
onda ides desnim klikom na stablo product. i odaberes component- existing component.
i tu odaberes dio ili sklop koji ces rendati.
vidjet ces da su ti sa desne strane komandne trake.
Klikni na ovu create box environment. to je kao sto sama rijec kaze okruzenje, imas u padajucoj i druge oblike.
Onda klikni na njega dva puta da bi ga mogao rotirati, pomjerati, i mjenjati mu velicinu.
tako namjestis da bude u dodiru sa modelom odozdo.
Onda dodes u pogled odakle bi zelio da ti uslika to i kliknes na create camera.
onda imas svijetla.
Tu imas taj create spot light. ti odaberi iz padajuce liste directional light. koji predstavlja kao sunce.
i stavi to svjetlo. i ono ce ga automatski odrediti gdje da stoji.
I onda ti uzmes za taj kraj (imas gore to nesto ne znam kako da ga opisem kao mali kvadratic) i njega pomjeras da dode do zeljene pozicije.
onda trebas dodijeliti materijal ako vec nisi. (a to sigurno znas :D)
i onda ides na opciju.create shooting.
 i imas te kartice.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
nastavak:  ;D
i onda prva kartica
FRAME
sa padajuce liste camera odaberes camera 1
i jos dole ima velicinu slike.
kartica dva Quality.
stavi reflection na 3
accuracy stavi na max da bi imao sto bolju sliku.

Indirect ilumination.;
svaki checkiraj za max radius stavi 100
rays stavi na 6000
photons na 70000
i doljnji photons na 23000
Klikni na ok.
sad klikni na render shooting.
i klikni render single frame.
i sacekaj dok on sam to zavrsi.
i to je to Ugrubo.
Poslije sam se igraj sa parametrima dok ne dobijes dobar prikaz,
Sretno. :D ;)

Offline Ivan Đurinović

• Jr. Member
  • **
hvala to ce mi bit dosta za pocetak.ako budem imo kakvih pitanja javit cu se.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
kad uradis nesta, odna postavi da vidimo jesi li uspio i kako to izgleda.
 ;)

Offline Ivan Đurinović

• Jr. Member
  • **
da li mi neko moze rec je li moguce jedan part obojiti u vise boja? napravio sam jedan model (cijeli u jednom partu) ,a htio bih ga obojiti u više boja,ali svaki put kad odem na ''apply material'' on mi ofarba cijeli part u istu boju.

Blackmore

• Guest
Možeš Body-je, Geometrical Set-ove i pojedinačne feature-e bojiti u boju koju želiš. Idi na Poperties feature-a pa odaberi Colour.

Offline Josip Broz Tito

• Newbie
  • *
da li mi neko moze rec je li moguce jedan part obojiti u vise boja? napravio sam jedan model (cijeli u jednom partu) ,a htio bih ga obojiti u više boja,ali svaki put kad odem na ''apply material'' on mi ofarba cijeli part u istu boju.
Za bojanje pojedinih face-ova moraš biti u part-u.

Blackmore

• Guest
Evo jedan PDF za podešavanje Photo Studia. Problem je jedino što je na Ruskom (ako ne razumijete, kao ja na primjer), ali propraćen je sa mnogo slika pa se nadam da će biti od pomoći.

Premašuje dozvoljenih 7096 KB, pa evo link za download sa mog gmail-a:
http://slavisa.todorovic.googlepages.com/CATIA_Render_Secrets150.pdf

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
ovo što si ti gore naveo meni se čini samo kao osnove, pa mene sada zanima jel mogu negdje naći ili mi netko može navesti ostatak postupka renderiranja u catiji za dobivanje još boljih rezultata, jer ove novije verzije nude više ja mislim.
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
ovo što si ti gore naveo meni se čini samo kao osnove, pa mene sada zanima jel mogu negdje naći ili mi netko može navesti ostatak postupka renderiranja u catiji za dobivanje još boljih rezultata, jer ove novije verzije nude više ja mislim.

Pa to sto sam naveo su ti opcije i naveo sam koja za sta sluzi.
E sad je do tebe koliko ces vjezbati sve to da vidis koje postavke daju najbolje rezultate.
O tome se radi.
Jer neke scene koje izgledaju super sadrze jako puno svjetala, materijala, i takoder nekad moras da uradis i prepravku nekog materijala, jer nekad daje vecu refleksiju nego sto je u stvarnosti i tako to.
Reci sta te konkretno zanima i sta ti pravi problem pa cu ti pokusati pomoci.
Kod tvojih rendera me zbunjuje kako ti se uvijek vidi stablo.
Pri rendanju ne smije da ga bude.
Ako radis kako treba. I koristis li envirenment?

Offline Inoslav Brdar

• Jr. Member
  • **
ono nisu renderi...ono su obicne slike radova koje sam radio...sada sam poceo raditi renderiranje tako da jos nemam nista....problem mi je uvijek sta dok mi catija renderira mi kompjuter zablikora ili mi izbaci catiju pa moram opet iz pocetka i tako gubim vrijeme....kad napravim jedan pravi renderer cu objavit pa mi onda reci jeli dobro ispalo ili ima kakvih grešaka koje mogu prepraviti
Brdar

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
ono nisu renderi...ono su obicne slike radova koje sam radio...sada sam poceo raditi renderiranje tako da jos nemam nista....problem mi je uvijek sta dok mi catija renderira mi kompjuter zablikora ili mi izbaci catiju pa moram opet iz pocetka i tako gubim vrijeme....kad napravim jedan pravi renderer cu objavit pa mi onda reci jeli dobro ispalo ili ima kakvih grešaka koje mogu prepraviti
I meni se desavalo da mi puca Catia, ali nikad nisam saznao zasto se to desava, vec sam je reinstalirao i onda je radila ok.
U zadnje vrijeme je slabo radim. Nema se vremena. :)
Pazi kad radis, mozda se desi da postavis velike uslove kvalitete slike, puno svjetla i svega toga, ili je mozda racunar los pa zbog toga.
Koji racunar imas napisi pa da vidim.
A kad uradis prvi render postavi pa davimo sta treba prepraviti i sve to.
ok.