3DHR.net

WTF?! :) Fog i Transparency

CeLL · 13 · 2802

Offline CeLL

• Full Member
  • Addict
Eto mene opet malo. \o/
Eto mislim da je jos jedan bugchich, ako ne i BUGZOOR.
Transparency kanal u LW-u bi trebalo totano prebrisat i ponovo jer tu dolazi do najzescih problema. Stavio sam scenu u attach, pa ko ima cajta nek provjeri u cem je problem.
Jednostavno na sceni su 3 tuljca i jedan HV objekt. 3 tuljca su na gornjem i doljnjem dijelu kontrolirana sa transparency mapom da izgleda kao rupa u tmini :)
Evo kako to izgleda lijepo i divno kada nema foga na sceni:

Naime kada se ukljuci integrirani fog dobivano slijedece:

hmmm nije bas za ocekivat, transparency se cudno pocinje ponasati, kao da fog utjece na 100% transparentne djelove modela. Zasto?

Uopce me nije zacudilo kako se ponasa Alpha u ovom slucaju, i to pod Classic Kamerom molim lijepo :) :)

Totalni kaos bi rekao...
Evo sto se dogadja kad je prvi tuljac unnafeted by Fog:

Bilo me strah pogledat alphu i u ovom slucaju tak da nisam niti pogledao niti postao :)
E sad, je li to bug ili sta?
Na takve pitfallove upadam svakodnevno da mi je vec smijesno.  ;D

Offline Lewis

• Moderator
  • Hero Member
  • *
    • Lewis Design
DA Obje kamere isti (pogresan) rezultat daju na alphi u 9.3 final (build 1269). No Kak ti ovo izgleda (attach) :) ;)?
--------------------------
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr
----------------------------

Offline CeLL

• Full Member
  • Addict
Lijepo.. To je kad je ukljucen fog ili ukljucen?
Inace mene u ovom slucaju nije zanimala alpha vec ovo cudno ponasanje transparencya pod fogom. Iako sam sretan sto su se pozabavili s alphom sad.

Offline Lewis

• Moderator
  • Hero Member
  • *
    • Lewis Design
To je izrendano onako kako si ostavio ukljuceno u sceni. Probao sam u 9.3 i tamo nevalja (isto kao kod tebe) a ovdje kao sto vidis radi. Ovo drugo nisam skuzio tocno sto bi trebalo biti problem pa mi reci kako bi ti ocekivao da to izgleda tj. sto da prijavim :)??
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline Lewis

• Moderator
  • Hero Member
  • *
    • Lewis Design
Ja nisam uspio dobiti uopce ovu prvu sliku/render ni kad iskljucim FOG ? Snimi scenu sa TIM postavkama i onda poslaji i to pa cu im uploadati.

EDIT - uspio sam skuzit sto te pati :).

Budem sad poslao da vidimo jel ima neki workaround ili mozda vec iamju FIX ;). uglavnom Alpha radi kao sto vidis ;).
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline CeLL

• Full Member
  • Addict
Kuzis pate me ti crni ghost krugovi kojih uopce ne bi trebalo biti. Na drugoj slici su ti krugovi, a trebalo bi izgledati kao i na prvoj slici samo bez njih. Naravno dalji tuljac bi trebao biti tamniji od foga jer znas i sam kako fog radi, ali ne bi smjelo biti tih polutransparentnih ghost krugova. To je greska. Eto, nadam se a sam dobro objasnio i da se mozemo nadat fixu  ;D
Oznacit cu na slici ako nevidis  8)

Da imam jos jedan bug, ali to je sa HV i njegovim dissolvom, ali to u novim nastavcima WTF :)

Offline Lewis

• Moderator
  • Hero Member
  • *
    • Lewis Design
Da, da skuzio som sto te pati i prijavljeno je  stoga sad cekamo neki odgovoro od NTa. Nadam se da Mark cita preko vikenda jer to sam specificirao kao Renderer error a on je brz na odgovorima/fixevima kad je renderer u pitanju jer to je sa dnjegovo djelo :) :).
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline Lewis

• Moderator
  • Hero Member
  • *
    • Lewis Design
Mali update :). Jos nisam dobio rjesenje od NTa ali smo malo prerovali na forumu temu i saznao sam da LINEAR FOG nije ni zamisljen da bi radio sa transparencijama taka da trebas koristiti Realistic FOG i onda stvar radi - OSIM iza Hypervoxela sto ce se sad lakse rjesiti jer je sveden na manji dio koda :).
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline CeLL

• Full Member
  • Addict
lol, salis se. Ako oni vole imati tako prekrasan 'feature' - super  :o
Workaround za skoro svaki implementiran tool mi polako dize zivac hehe.
"Linear fog nije ni zamisljedn da bi radio sa transparencyem" - legendarno. Jel pise to u manualu? :) Idem provjerit :) Ako ima, predobro.

Offline Lewis

• Moderator
  • Hero Member
  • *
    • Lewis Design
Jebiga sad i ti "kenjas" kad moram reci tako :) (NHF). Linear fog je tamo ostao radi kompatibinosti sa starijim verzijama (d aniej odma bi s enaslo 10 usera koji bi prigovarlai da im scena iz vezije 6.0 ne izgleda dobro). Realistic FOG je dodan kasnije. Isto kao Classic i persp kamere ili Realistic Motion blur vs stari MB koji nije obrisan iz istog razloga kompatibilnosti. U cem je problem ako imas VISE toga za izabrati ?

Ja ne kuzim ljude kao ti. Stalno kukas i zalis se (a nista ne prijavljujes BTW) a jos si u LWu? Pa odi korisit neki drugi software koji je bez bugova i problem rjesen , ne ? Ne kuzim te stvarno.

Ja ti prenesem sto su rekli neki useri koji su testirali a ti se sprdas i to ti "dize zivac" ??? Pa sorry ali ako ti neznas cjenit pomoc onda OK nebudem se vise ni trudio.
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline CeLL

• Full Member
  • Addict
Polako, smiri se, disi duboko :) Salim se.
Ne napadam ja tebe nego se samo smijem kakav je odgovor od zajednice. Mislim ako programer nemoze, bez obrzira na kompatibilnost, spojit da radi stari kod radi kako treba sa nekim osnovnim stvarima onda neka ga pobrisu i gotovo ili jave da je to strgano i da se ne koristi, ali sluzbeno. A ja znam da se sve moze popravit, jer radim u programerskom okruzenju, i kad mi programer kuka ja ga osamarim i onda se rjesi stvar jako brzo :) :) Trenutno mi prelazak na drugi soft ne pase nikako cisto zbog brzine, a da sam razmisljao, jesam, jer je trenutno LW strgan nazalost izmedju nove i stare generacije. Vidim da se grca, i jedino ce ga spasiti kompletni rewrite, a to zahtjeva jako puno vremena, nesto cega vecina nema. Eto, pokusat cu i ja spasavat neke stvari, ako hoces prijavit hoces, ako ne whatevar. Nemam btw vremena tolko za igrat se s prijavom bugova i gledat i razmisljat hoce li ili nece. To je stvar beta testera da se oni igraju s tim i priloze kvalitetan bug free soft.
Inace svaka cast tebi na borbi, nadam se da ces nastavit prijavljivat sta ja tu serem, jer i ja zelim vidjet LW u jebenom stanju, ali u pozitivnom smislu ;D

Offline Ivica Horvat

• Hero Member
sorry sto se uplichem (kao i svugdje  :P ), ali svi progiji sa "duzim stazom" imaju poduplanih/potriplanih/po(dopishi)anih... finkcija. Kao sto Lewis kaze, ima ljudi koji bi plakali i dizali revoluciju ako prog nije 10 godina unatrag kompatibilan, a ima ponekad i razloga, jer neki prastari "linear fog" moze brze, jednostavnije i efikasnije ponekad odraditi neki banalni zadani zadatak... stvar je samo domisljatosti onoga sa know-how, koju soluciju odabrati, da cilj opravda sredstvo ;)
doh!

Offline CeLL

• Full Member
  • Addict
Hmmm, ok zanemarimo linear/nonlinear fog i njegov compatibility "feature", daj please Lewis provjeri ovu scenu u novijem buildu. Naime igrao sam se s istom scenom i samo sam pomaknuo HV emiter preko prve rupe i check this out:

To smo sada presli na Hypervoxels i Transparency WOE :) Nesto generalno sa transparencyem ne valja uopce u LW-u, a nemam workarounde za taj kanal. Radio bi sa clipmapama, ali one rade na principu ili 0 ili 1.
Dakle ovo je HV bug, vise nema veze sa fogom.