3DHR.net

3D kao izvor dodatnog prihoda

Offline Mate Maksan

• Hero Member
  • fanatic
    • moja birtija
Dižem ovaj topic na temu dodatne zarade od 3d modeliranja. Najčešći primjeri su svakako freelance projekti na različitim stranicama i prodaja modela.
U prvi post ću ubacivat linkove na stranice na kojima se može zaraditi a kako ostatak ekipe nadoda tako ću updateat ovaj post.
Pa evo, da čujemo vaša iskustva.. Kad svi vide i rasprava krene ovaj dio teksta mičem da prvi post bude samo lista.

PRODAJA 3D MODELA:
- Turbosquid Royalty rate: 40%, *SquidGuild članovi: 50 do 60% ovisno o levelu
- CGtrader Royalty rate: 70 do 80% ovisno o levelu
- 3DExport Royalty rate: 60%, *Exclusive članovi: 60 do 70% ovisno o levelu
- 3DOcean (Nakon svih naknada, autoru ide oko 45%)

*SquidGuild i Exclusive članovi su oni koji prodaju modele samo na toj stranici.

FREELANCE PROJEKTI:
- Freelancer
- Guru
- Upwork
- CGtrader

STOCK PHOTOS, IMAGES, RENDERS:
- Adobe Stock
- Shutterstock
- Envato elements

[Zadnja izmjena: 30.04.20 | 08:52]
« Last Edit: April 30, 2020, 08:53:30 AM by Mate Maksan »

Offline Ivan Vuzem

• Authorized Rhino Trainer
  • Administrator
  • Hero Member
    • GEM-CAD
Možda nebi bilo loše spomenuti i stock sajtove. Kao što je Nikša bio spominjao. Tipa:
Adobe Stock
Envato Elements
Shutterstock

Meni osobno je primamljiva ideja raditi Mock-upove za dizajnere
« Last Edit: April 30, 2020, 12:48:53 AM by Ivan Vuzem »

Offline Mate Maksan

• Hero Member
  • fanatic
    • moja birtija
Meni je trenutno najaktivniji CGtrader, kako po prodaji tako i po mojoj aktivnosti na stranici. Samo kreiranje i upload u shop je daleko jednostavniji od Turbosquida.
Baš prošli tjedan sam se zakačio sa supportom Turbosquida. Znači davno uploada nešto sitno modela.. skoro i zaboravio na njih. I dolazi mi mail od njih kako su primjetili da na drugim stranicama prodajem isti model za nižu cijenu i da spustim cijenu na turbosquidu. Kako sam taj mail pogledao na mobitelu, kasnije sam zaboravio na to.. I nakon nekoliko dana dolazi mail da su oni spustili cijenu modela kao što je i na drugim stranicama.
Zatražio sam od njih da mi objasne kako cijena može biti ista kad na drugoj stranici na modelu vrijednom 10$ dobijem 7$, dok na turbosquidu dobijem 4$... Odgovor je bio da oni žele osigurati najniže cijene za svoje kupce..  ;D ;D ;D
Uglavnom, kod turbosquida je jedini plus njihova reputacija i veličina, da nije toga mislim da bi obrisa account i ćao >:(

Offline Nikša Batinić

• Hero Member
  • pomalo :)
Ja sam se manje zadržao na shopovima za prodaju 3D modela već sam se odlučio na kombinaciju tržišta koje je puno veće a to su dizajneri i njihove potrebe. Slijedeći tu logiku i jednostavnost došao sam do spoznaje da mogu napravit render koji mogu prodat kao jpg file i plasirat ga na razno razne stock stranice - ima ih preko 30. Uglavnom zbog velikog tržišta i potražnja je veća pa tako i konkurencija. Uglavnom prodaje se svašta - mock up psd fajlovi gdje si dizajner lako zamjeni etiketu na nekom proizvodu a to izgleda jako realistično zahvaljujući vašem renderu.
Evo jedan od primjera je recimo ovaj site:
https://yellowimages.com/all/objects/
skužit će te poantu :)