3DHR.net

3ds learning curve

Offline maranello

• Newbie
  • *
pozdrav svima. već se neko vrijeme družim sa 3dsmax-om i budući da sam sve što sam naučio našao na internetu, zaključio sam da o dosta stvari u max-u znam jako malo ili gotovo ništa, što me ograničava u radu. zaključio sam da se ozbiljnije trebam posvetiti učenju max-a pa vam tom prigodom pišem. zanima me koji je najbolji način za savladavanje i ovladavanje 3dsmax-om? razmišljao sam o tečaju ali me strah da će me taj tečaj koštati punoi da me neće detaljno naučiti ono što me zaista zanima (modeliranje i render arh. vizualizacija). razmišljao sam o konceptu "instrukcija" gdje bih pokušao naći nekoga tko bi mi postepeno objašnjavao dijelove max-a, a ja bih mu plaćao za to vrijeme. do sada sam modeliranje obavljao u acad-u a renderiranje (pokušavao raditi) u max-u ali je očito da mi dosta znanja fali. bio bih zahvalan na nekom vašem mišljenju, iskustvu ili sugestiji...unaprijed hvala

Offline blank...

• Hero Member
Svi iskusniji šute, pa da probam ja reći riječ dvije.
Prvo, ako ti je cilj arhitektonska vizualizacija, činjenica je da u samom maxu puno stvari nećeš ni trebati. Modeliranje je, u usporedbi s nekim drugim granama 3Da, relativno jednostavno.
Puno više vremena, vježbe i umijeća zahtjeva svladavanje odabranog renderera (mental ray, vray, corona...) svladavanje rada, vježbe i umijeća post procesinga u odabranom alatu (photoshop ili, po novom, besplatni fusion), te svladavanje fotografske kompozicije. Ali i buđenje određenog estetskog mišića u mozgu koji je možda zakržljao :D
Što se samog maxa tiče, modeliranje je većim djelom jednostavno (osim ako ne misliš raditi kompleksne interijere u kojima ćeš sav namještaj i sve dekorativne elemente sam modelirati i da sve budu strogo quadovi), i tu i tamo da treba UVW unwrapati nešto.

Offline maranello

• Newbie
  • *
zahvaljujem se na odgovoru...slažem se s tobom da je ključ vrhunskih arh. vizualizacija detaljno poznavanje render engine-a i svih njegovih mogućnosti i u tome možda i najviše od svega "zapinjem". Izmodeliram još koliko toliko, međutim kad dođe red na odabir, podešavanje parametara materijala kao i ambijenta, tu mi fali znanja i iskustva. jednostavno rezultati me ne zadovoljavaju. također me zanima kako doći do kvalitetnih modela biljaka, namještaja, automobila i svih ostalih popratnih modela koji se mogu naći u kvalitetnom renderu. šta se tiče photoshopa, mislim da tu neću imati problema, budući da imam dosta iskustva s tim programom iz sfere foto hobista. da li je ikome od vas koji radite u max-u pomogao tečaj koji se može pohađati u raznoraznim školama informatike kod nas? koju bi mi knjigu kao najbolju za ovo polje preporučili i gdje ju se može nabaviti?  srdačan pozdrav

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
....također me zanima kako doći do kvalitetnih modela biljaka, namještaja, automobila i svih ostalih popratnih modela koji se mogu naći u kvalitetnom renderu.

Ili izmodeliras svoje modele ili kupis DVDove sa gotovim modelima tipa evermotion, vizpark i slicno.
--------------------------
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr
----------------------------

Offline blank...

• Hero Member
Izmodeliram još koliko toliko, međutim kad dođe red na odabir, podešavanje parametara materijala kao i ambijenta, tu mi fali znanja i iskustva. jednostavno rezultati me ne zadovoljavaju.

Nema pomoći, puno vježbati, učiti, raditi, odgledati tonu tutoriala gdje god da ih možeš naći.

također me zanima kako doći do kvalitetnih modela biljaka, namještaja, automobila i svih ostalih popratnih modela koji se mogu naći u kvalitetnom renderu.

Evermotion, Dosch3d, Yobi3d, Laubwerk, Archibase... A ako nisi pri novcu i ne muče te etičko moralne dileme ima i drugih, "manje legalnih" izvora :D Google je tvoj prijatelj.

šta se tiče photoshopa, mislim da tu neću imati problema, budući da imam dosta iskustva s tim programom iz sfere foto hobista.

Ovdje ću malo nabadati, ali moguće je da ti to iskustvo neće biti od pomoći. Hoće u smislu da se znaš služiti alatom, ali za archviz ćeš ga morati koristiti na drugačiji način. Ilustracije radi, nepravilnosti koje se s fotografija uklanjaju (vignetting, filmgrain, chromatic aberration...) na arhviz se dodaju!

da li je ikome od vas koji radite u max-u pomogao tečaj koji se može pohađati u raznoraznim školama informatike kod nas?

Prema iskustvu radne kolegice, kratko i jasno - NE!
Išla je u Algebru, ili Ivoru, zaboravih. Nije naučila ništa, Mental su samo spomenuli da postoji. Ne isplati se nikome tko želi naučiti (ipak nisu mali novci u pitanju ako se pogleda odnos uloženo/dobiveno), a ima volje kopati po netu, uložiti vrijeme, i dva klikera u glavi.

Offline maranello

• Newbie
  • *
raduje me dosta novih informacija i dobronamjernih savjeta na kojima se još jednom zahvaljujem...ima li na forumu određeno mjesto gdje bi se mogla postavljati konkretna pitanja (sa opisima i fotkama problema) kada zapnem ili da to jednostavno radim ovdje?

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
Ako je problem specifican za 3DSMax mozes u ovaj podforum (ne nuzno u ovu temu nego novi sa bas tim problemom).
--------------------------
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr
----------------------------

Offline Ivan Štimac

• Full Member
  • whatever
Za modele travki i drveća u 3ds maxu je obavezno onda imati neki plugin za scatter (forest pack ili multiscatter) ima i skripte za to ak si mazohist.

-   Scriptspot stranicu pogledaj, nađe se dosta korisnih i obaveznih stvari za 3ds max.
-   Viscorbel stranicu pogledaj ima dosta free tutorial i plaćenih, jedan od najboljih po meni za 3ds max – vray – photoshop.

Offline maranello

• Newbie
  • *
zahvaljujem se dragi ljudi na vrijednim informacijama...

Offline maranello

• Newbie
  • *
evo opet mene...zanima me sljedeća stvar...iz perspektive 3ds početnika usporedba vray-a i mental ray-a...kvaliteta, brzina učenja, mogućnosti, dostupnost tutoriala na internetu...unaprijed hvala

Offline blank...

• Hero Member
evo opet mene...zanima me sljedeća stvar...iz perspektive 3ds početnika usporedba vray-a i mental ray-a

I evo opet mene :D Sve što pišem gledaj kroz prizmu nekoga tko je odabrao Mental i nikada nije naučio Vray, iako sam pokušao nekih tjedan dana, tako da sam upoznat s osnovama.
Također radim samo stillove, ništa animacija, a tu, prema izjavama po raznim forumima, Vray prednjači. No lako moguće da to što se piše po forumima ništa ne znači.

- kvaliteta
Ako usporediš vrhunski rad iz Mentala i Vraya, nećeš vidjeti razliku, oba su jednako sposobna za izvrsnost.
No činjenica je da se Vray PUNO više koristi, te sukladno tome i broj vrhunskih radova debelo nadmašuje one napravljene u Mentalu. Što je neminovno stvorilo određenu, pogrešnu, sliku koja se tu i tamo provlači da Mental nije jednako sposoban.

- brzina učenja
Zavisi, od čovjeka do čovjeka. Većina ljudi će reći da je Vray lakši za savladati. Meni nije bio. Mental mi je jasan, logičan, pravocrtan, izravan, jednostavan. Kad sam u Vrayu vidio onu hrpu opcija i prekidača pobjegao sam glavom bez obzira. Pogotovo sad kad Mental ima Unified sampling, blesavo jednostavno. U Vrayu, antialiasing min, max, povezan s materijalima, multiplier, divider, koji li klinac...

mogućnosti
Jednake. Uz par iznimki da jedan ima nešto ovako, a drugi nešto onako.

dostupnost tutoriala
Diskutabilno.
Definitivno ima više tutoriala za Vray, ali su nekako, ne znam, "rascjepkani". Zapravo sam za Mental našao kvalitetnije tutoriale nego za Vray. U smislu da ga sistematki obrađuju - od početka do kraja. Kao i knjiga "Matering Mental ray".
Za Vray nisam našao nešto takvo, uvijek su fokusirani samo na GI, ili samo na AA, ili samo na nešto treće, ili četvrto, često proturječni jedan drugome.
Barem je tako bilo kad sam ja tražio, u međuvremenu se možda nešto promijenilo, a postoji mogućnost i da nisam dovoljno duboko kopao jer sam manje/više izgubio volju vidjevši da se Vray i ja ne slažemo.

Završne misli:
1.
Prva i osnovna stvar, u archviz svijetu valjda 95% ljudi koristi Vray. Pošto te zanima archviz, to bi trebala biti bitna stvar.
2.
Nitko ti ne može reći unaprijed koji da odabereš. Jednostavno moraš nabosti nasljepo, uzeti tri mjeseca i naučiti jedan od njih. Zatim isprobati drugi i vidjeti koji ti više odgovara. Neće biti teško jer kad svladaš jedan, imaš dobar temelj. Osnovni principi su isti, a neke stvari gotovo jednake. Izrada materijala npr. Možeš slobodno gledati tutorial za izradu materijala za bilo koji od ta dva renderera. Bez problema se prenosi znanje.
3.
Bugovi, često se piše po forumima da je Mental dosta bugovitiji od Vraya. Za razliku od ostalih stvari, ovo sam spreman povjerovati. Rušenja, neslaganje s multiscatterom, bacanje svjetla gdje ga ne bi smjelo biti iako je geometrija jebeno vodonepropusno zatvorena i slične stvari...
4.
Ne zanemariti ni ostale. Corona je već sad igrač kojeg su prihvatila i neka velika imena na archviz sceni. Još uvijek je u alfa fazi (zapravo beta), a do kraja ovog mjeseca bi trebala izaći i 1 verzija! Trenutno možeš besplatno skinuti alfu 7.1 i isprobati.
Renderer je fantastičan, u 90% slučajeva nemaš šta dirati postavke, samo složiti materijale i osvjetljenje. It just works :D Nema curenja svjetla, nema problema s AAom, sve je kako treba biti. Samo promijeniti jednu jedinu postavku, ovisno radiš li interijer ili eksterijer.
Kao korisnik dailiy buildova mogu ti reći da će razlika između alfe 7.1 i prve verzije biti ogromna. Ne u načinu korištenja, nego u jednostavnosti (ima progressive rendering) i brzini (scene parsing je višestruko ubrzan).
Iako se i Mental ray i Vray mogu optimizirati da brže izrendaju od Corone, vrijeme ušparano na beskonačnim testiranjima i isprobavanjima koja u Coroni ne postoje definitivno nadoknađuje. O sačuvanim živcima da i ne govorim :)
No ipak još uvijek postoji problem da si s Coronom, kao i s Mentalom, zatvoren u svoj svijet (vezano uz onih 95%). Sigurno će proći vremena dok se etablira na tržištu i počne grickati Vray. Ali the bigger they are, the harder they fall :)
« Last Edit: November 19, 2014, 09:24:36 PM by blank... »

Offline maranello

• Newbie
  • *
hvala na korisnim informacijama i temeljitoj usporedbi mentala i vray-a, plaćam pivo

Offline blank...

• Hero Member
hvala na korisnim informacijama i temeljitoj usporedbi mentala i vray-a, plaćam pivo

I drugi puta :)
Ne pijem, ali kad budeš imao viška klijenata možeš ih uputiti na moju adresu :D

Offline maranello

• Newbie
  • *
eh...dok ja dođem do faze klijenata...još ću vas svih izdaviti...