3DHR.net

DELL u2711 calibration

Offline Hrvoje Sedlić

• Sr. Member
    • hrvoje sedlic website
Imam navedeni monitor vec jedno dulje vrijeme, ali mi se cini da ga nisam dobro postavio. Da li koristite sRGB preset ili standard? Kako onda treba postavit u photoshopu color settings?
Takodjer, na koliko vam je brightness?

Offline Ivica Horvat

• Hero Member
Najbolje bi bilo da neki fotoklub kontaktiraš za posudbu
kalibratora. No, i sa kalibratorom nije jednostavno:
Ovisno koje je osvjetljenje o sobi, razlikovat će se i kalibracija.
Također te kalibrator upozorava nakon cca mjesec dana da bi trebalo
ponoviti kalibraciju.
Najkorisniji prijedlog ovako za kućnog korisnika da
si na netu skineš kalibrirani profil za monitor od nekih sajtova koji su ga testirali.
npr.
http://www.tftcentral.co.uk/icc_profiles/Dell%20U2711%20-%20Collection.zip
sa
http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm
tu si pogledaj tablicu u stupcima ti je točno navedeno i koje postavke da
staviš za brightness, contrast, preset mode i t.d.
doh!

Offline Hrvoje Sedlić

• Sr. Member
    • hrvoje sedlic website
hvala ivica, mislim da cu kupit spydera, ovako nikad nisi siguran jel ono sto ti gledas isto kao i kod nekog drugog. to bas zivcira.

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
hvala ivica, mislim da cu kupit spydera, ovako nikad nisi siguran jel ono sto ti gledas isto kao i kod nekog drugog. to bas zivcira.

Hmm ako zbog toga kupujes kalibrator/kalibriras bojim se da si "omasio ceo fudbal" :). Mozes ti iskalibrirat svoj monitor kako god hoces ali ako se oslanjas na gledanje slika/rendera na monitorima od kupaca/ljudi kojima saljes da to pogledaju - tvoje radove onda zaboravi i ne bacaj pare na kalibrator :). Jer oni nece imati kalibrirane monitore, iPade, Androide, iPhone, Tablete, LCDove.... i njima ce to ionako izgledati drugacije nego si ti namjestio/zamislio na svom monitoru :).

U tom slucaju stedi pare ili zovi nas da pojedmeo/popijemo :) ;).
--------------------------
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr
----------------------------

Offline Hrvoje Sedlić

• Sr. Member
    • hrvoje sedlic website
Ma znam, al kad nakon par mj skuzis da ti monitor prikazuje druge boje i svjetlinu dobijes lagane tikove. 

Offline Toni Bratincevic

• Hero Member
Dosta uredjaja je vec kalibrirano tvornicki, kao ipadovi novi tako da nije lose imat i monitor kalibriran. Iako, mozes naci kalibracijski profil na internetu za tvoj specificni model pa pokusat to aplicirat... isto sam ja napravio sa Asusom svojim i mislim da uopce ne trebam kalibrator.

Offline Hrvoje Sedlić

• Sr. Member
    • hrvoje sedlic website
Na kraju sam tako i napravio, uz pomoć Ivice sa 3dhr-a. Al da je frustrirajuće, je.

Offline Klaudio Ladavac

• Full Member
Ja sam probao na svom Dell-u par tih profila skinutuh sa neta I svi su bili katastrofa. Pa sam sada sve nastimao bez kalibratora. Koliko god stimao Mac I Win imaju totalno drugaciju boju kao I oba dva monitora. Huh
Iakom sam uspio sve dovesti u red, volio bi I ja si radije uzeti neki kalibrator.

Ima netko iskustva sa Spidrom ili nekim drugim?

Offline Hrvoje Sedlić

• Sr. Member
    • hrvoje sedlic website
Jos uvijek nikako na zelenu granu sa ovim monitorom. U medjuvremenu sam uzeo Spyder4PRO, ali s njim mi slika ispada ili precrvena ili preplava... Najbolje mi slika ispada sa ICC-om sa tft central-a, ali se dogadja nesto jos cudnije: samo sa tim profilom 32bit-ni renderi su prekontrastni, ispadaju ok tek nakon tonemapa u 16bit. O cemu se tu radi?
Ako ima netko postavljen u2711 da su boje korektne i u photoshopu i u webu, javite se.