3DHR.net

Objekt u objektu

Offline daenerys1

• Full Member
Pozdrav svima!

Treba mi savjet kako da napravim iducu stvar:

Trebam crni objekt napraviti tako da bude takvog oblika da se uklapa u unutrasnjost sivog objekta.

Moze se napraviti sa probooleanom, ali zanima me postoji li neki drugi nacin.
Da ideja bude jasnija - to  bi bio model nekakvog "aviona" i to je kokpit a crni objekt bi pretstavljao kontrolni stol.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Postoje razni načini.
1 Napravit crni oblik kao kuglu pa sa 2 slice modifiera odrezati viškove.
2 Napraviti sa probooleanom kao što kažeš ali taj novodobiveni oblik ne koristiti kao final nego na njegovoj površini izmodelirat novu geomeriju sa retopology alatima (freeform tab  u graphite modeling shelfu). Ovo je više posla ali se lako dobije čista topologija koja je za razliku od booleana pogodna i za subdivisione.
3 Opet metoda sa freeform alatima ali bez da radiš prvo crni oblik sa proobooleanom nego pri modeliranju projeciraš vertexe na unutrašnjost bijelog oblika, a ostale, ravne djelove koji ne dodiruju unutršnjost kokpita izvedeš klasičnim polymodeling metodama.
4 Spline cage modeling (ne znam koristi li još ko patcheve ali eto postoji i ta metoda koja zna biti zgodna za oblike koje je lakše definirat splineovima).
5 Nurbsi - naročito lako uz neke plugin tipa power nurbs.
U pomoć mogu dobro doći i razne max skripte tipa smooth edges koja omogučava rihtanje vertexa odabranih edgeva na krivulji.

To je lijepo kod modeliranja u maxu, postoji više metoda za postići istu stvar. Koja je najbolja ili najbrža ovisi o specifičnim situacijama, a sigurno ih ima još nekoliko koje mi nisu pale na pamet. Lako je nabrojati ovih nekoliko ideja za izvedbu no to ti nažalost ne kaže kakva je zapravo metodologija pri izvedbi, ali detaljna objašnjena bi bila stvarno preduga za forumski post.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.

Offline daenerys1

• Full Member
Hvala na savjetima.

Napravila sam pomoću 1. metode, ta mi se cinila najbrzom.
Nisam do sada koristila freeform alate tako da sam odlucila taj nacin preskociti.

Iduce pitanje je kako napraviti ovo na slici:

- plavi dio bi trebalo izrezati po zelenoj liniji
- crveni dio po crvenoj

Probala sam koristiti cut i quick slice, ali ne dobijem precizne rezultate. Postoji li neki bolji nacin?

Pravila sam objekt na taj nacin pa sam mislila iskoristiti 2x symmetry. Trebalo bi pobrisati te dijelove u sredini jer treba napraviti interijer.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Nije mi baš jasno što je na slici, ali  rekao bih da se mogu primjeniti metode iz prvog odgovora osim slice modifiera pošto se ne radi o ravnom rezu. Npr može se crvena linija extrudati u plohu ili u slučaju da ta ploha treba mijenjati nagib po svojoj dužini (kao što rekoh nije mi baš jasna situacija) umjesto extrudanja, plohu se može dobiti da se plane deformira po crvenoj krivuli uz pomoć path deform modifiera koji ima twist i rotate opcije za bolju kontrolu deformacije. Ta novodobivena ploha može poslužiti kao nož u procuteru ili se za uredniji rez može prvo crvena ploha ručno ugrubo izrezaati cut alatom, pa onda te rubne vertexe projecirati na onu ranije stvorenu plohu. Tu se opet onda radi sa nekim od freeform alata, ali za brzo rješavanje nekih oblika treba i njihove mogučnosti istražit.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.

Offline daenerys1

• Full Member
Ipak sam dobila 3d model pa ne moram praviti po nacrtima. Ali, svejedno, puno hvala na savjetima.