3DHR.net

Preporuka verzije?

Offline Ivan Papa

• Jr. Member
  • **
Pozdrav narode, nije me bilo dugo i sada kada mi se uz posao pojavila želja za nastavkom učenja u 3Ds maxu imam pitanje za vas; zapravo 2.

1. Koju verziju 3D maxa mi sada možete unatrag par verzija najviše preporučiti?
Učio sam raditi u 3D maxu 2010, i od onda sam isprobao 2012 i 2013 (svaku verziju u par mjeseci).

Brine me cijela ova halabuka oko najnovije verzije i vidim da mi zauzima 2GB diskovnog prostora na C particiji (Win 7 Ultimate 64bit SP1) koja mi je ionako prenatrpana sa glupostima od Microsofta. Pokušao sam sniziti prostor na toj particiji no vidim da nemam pretjerano nikakvih "gluposti" već ono najnužnije za rad na računalu. Sve što god mogu trpam na ostale particije na kojima ima dovoljno slobodnog mjesta (pa tako i instalaciju Maxa). Zasada mi je ostalo svega 4.3GB slobodnog mjesta i crveni se debelo što se bojim bi moglo utjecati na budući rad u Maxu.

2. Pitanje vezano uz preporuku verzije bi bilo i koja od ovih zadnjih će mi najmanje "zaspamati" C particiju ?
Brine me da bi ovih 4.3 GB bilo premalo za normalan render i nesmetani rad prilikom učitavanja velikih projekata...

P.s. Posjedujem Intel Core i5 2320 @ 3.0GHz, 4x4GB DDR3 Corsair Vengance i manje bitno: ATi Radeon HD 6850 GDDR5. Možda vam ovo isto pomogne oko preporuke... Jedino usko grlo su mi ta 2 HDDa (1 P-ATA 60GB=C particija i 1 S-ATA od 2 particije po 100GB i jedna od 50)...

Hvala i lijepi pozdrav  ;)

Offline blank...

• Hero Member
Ako je Mental ray odabrani renderer onda zadnja najzadnjija verzija :)  Ako nije, onda koju god hoćeš. Iako ima dosta sitnih detaljčića koji olakšavaju život, nema ništa spektakularno.

Offline Niko Perković

• Hero Member
  • 3D Studio Max
Meni najviše paše 2009 a i zauzima ti oko 660mb naspram novijih verzija od 2 gige :)
Cool, zar ne? 8)

Offline Ivan Papa

• Jr. Member
  • **
Meni najviše paše 2009 a i zauzima ti oko 660mb naspram novijih verzija od 2 gige :)

Mislim da mi je to malo prestaro već, tako da mislim da ću isprobati 2011 verziju i 2013 ako mi ne bude prva bila dovoljno dobra (iako nema razloga da ne bude).

Hvala vam svima na pomoći!  ;)

Offline Ivan Papa

• Jr. Member
  • **
Da ne otvaram bespotrebno novu temu pa ću ovdje napisati.

Evo što je cijena zaborava.

Dakle kreirao sam neki model iz primitivnog box modela, koristio editable poly modifier i sada kada sam si dotjerao taj primitiv, želim ga pospajati sa dva cilindra. Cilindri su također primitivi pretvoreni pomoću poly modifiera i pobrisani im svima poligoni kako bi ih mogao pospajati međusobno.

Zanima me kako pospajati točke pomoću target welda? Pokušao sam sva 3 "objekta" attachati, probao sam sva 3 pospajati tako što sam ih konvertirao sve skupa selektirane u editable poly... no nikako mi ne radi selekcija točaka između box primitiva i cilindara.

Probao sam i bridge kao još jednu soluciju, ali ne radi.  :(

Offline Niko Perković

• Hero Member
  • 3D Studio Max
Moraju ti točke biti spojene poligonima i ''edgevima'' prije target welda.. Prvo napravi poligone sa create i idi po točkama, kad napraviš to moraš pomoću ''cut'' dodat novi edge između 2 točke koje želiš spojit sa target weldom.. Tek ćeš onda moći
Cool, zar ne? 8)

Offline Ivan Papa

• Jr. Member
  • **
Imao sam inset prije toga i još unutar njega sam kreirao par puta connect da si kreiram dodatne točke gdje ću  ih spajati sa točkama na cilindrima. Pazio sam na to da imam jednak broj točaka kao na cilindru, tako da se točke već nalaze na rubovima, samo što nema više poligona jer sam ih pobrisao.

Ako sam dobro skužio što misliš...

Offline Niko Perković

• Hero Member
  • 3D Studio Max
hmm, meni je odma radilo, al ako ti ne radi odma evo ti proces.. 1. slika je nekin čudon odma radija target weld, a u drugoj je poligon napravljen pomoću opcije create pod kategorijom ''poligon''
Cool, zar ne? 8)

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
Ivane jesu tebi ti cilindri i ta kocka uopce u istom layeru ? Ako su posebni layeri (sto bude po dafultu ako radis jedan po jedna primitive) onda ih prvo trebas Attachirati da postanu jedan layer i teko onda ce raditi to sto pokusavas.
--------------------------
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr
----------------------------

Offline Ivan Papa

• Jr. Member
  • **
Pokušao sam sve skupa prije odabrati i attachati, ali ne uspjeva mi nikako.  ::)

@Niko - jedini problem je što ja imam malo više točaka na cilindru, pa isto toliko moram imati na ovom gornjem primitivu sa kojim spajam cilindar. Trebao bi biti isti broj točaka, tj 4 da bi se napravio pravilni poligon. To mi je negdje ostalo u glavi još valjda kao jedina pametna naučena stvar.

@ svi - ima li itko volje probati preko teamviewera pokušat pospajat ovo... bit ću dostupan ako je netko voljan pomoći?

Offline Niko Perković

• Hero Member
  • 3D Studio Max
Pokušao sam sve skupa prije odabrati i attachati, ali ne uspjeva mi nikako.  ::)

@Niko - jedini problem je što ja imam malo više točaka na cilindru, pa isto toliko moram imati na ovom gornjem primitivu sa kojim spajam cilindar. Trebao bi biti isti broj točaka, tj 4 da bi se napravio pravilni poligon. To mi je negdje ostalo u glavi još valjda kao jedina pametna naučena stvar.

Ne tribaš imat isti broj točaka, možeš ti njega napravit i sa 12 na cilindru a 3 na kvadru..
Cool, zar ne? 8)

Offline Ivan Papa

• Jr. Member
  • **
Pokušao sam napravit skroz novu scenu za probu.

Stavio jednostavni box, iskopirao ga, prebacio u editable poly sa modifier-om te isto tako napravio cilindar, iskopirao ga, prebacio oba u editable poly. Attachao sve skupa i pokušao... ne pali... ne kužim u čemu je kvaka.  :'(

Offline Niko Perković

• Hero Member
  • 3D Studio Max
Pokušao sam napravit skroz novu scenu za probu.

Stavio jednostavni box, iskopirao ga, prebacio u editable poly sa modifier-om te isto tako napravio cilindar, iskopirao ga, prebacio oba u editable poly. Attachao sve skupa i pokušao... ne pali... ne kužim u čemu je kvaka.  :'(

Stvarno mi više ništa ne pada na pamet.. Jesi proba pomoću create napravit novi poligon i onda target weld?
Cool, zar ne? 8)

Offline Dejan Šparovec

• Wielder of the Force
  • Pobjednik natječaja
  • Hero Member
  • *
  • not enough mana
Sudeći prema prvoj slici, čini mi se kao da nisi siguran šta znači attachati.
Ti si selektirao sve objekte, grupirao ih i na sve to skupa stavio edit poly modifier. Tako nema šanse da weldaš vertexe međusobno. Moraš selektirat jedan od objekata (npr. gornji box), kliknut na njemu attach gumb i attachat sve ostale objekte (cilindre).