3DHR.net

Animacija

daenerys1 · 56 · 15139

Offline daenerys1

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 34
Hvala na objasnjenju.
Skuzila sam da mi je bolje napraviti pozadinu u afterima, jer onda ju mogu i promijeniti i lakse se snaci tako da sam se odlucila za tu metodu.

Trebalo bi napraviti jedan hotel i vjerujem da mogu dobiti nacrte. Probati cu s nekim jednostavnijim stvarima preko nacrta napravit pa kada dobijem nacrte za hotel da mi bude lakse snaci se.

Pravila sam sada jednu zgradu i izgledom je kao ona u stvarnosti, ali kada stavim teksture i izrendam, ne cini mi se realisticnom. Vjerujem da je to do tekstura, svjetla i postavki rendera, pa me zanima ima li neka knjiga (ja volim knjige :) ) koju bi preporucio iz koje bi mogla prouciti te stvari. Ili je dovoljno da se oslonim na Youtube tutorijale? Jer bavim se tek par mjeseci Max-om a stvarno mi se svida raditi te stvari i htjela bi shvatiti kako sve to funkcionira.


Offline Darko Vučenik

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 71
Fotorealizm neki put zna biti dosta dežak za postignut. Sve treba biti dobro odrađeno, modeliranje, texturiranje, shaderi, rasvjeta, render i composit. Ja sam sa maxom startao iz knjiga inside 3d studio max od next limita koje su već tada ponešto kasnile za ondašnjom aktualnom verzijom maxa, a sada su već definitivno zastarjele. Nisam čitao neke novije koje bi mi ostale u sječanju kao posebno dobre za preporuku.
Ono čega se sječam kao dobrog resursa su razni gnomon workshop tutorijali. Ne znam doduše koliko je njihovih tutorijala orijentirano na početnike, a koliko traži neko srednje predznanje pošto sam ih ja gledao kada sam već nešto više znao. Environment Lighting for Production je bio dobar i Multi-Pass Compositing (dio ovoga je u maxu, ali compsiting nije u afterima tako da iako je jako dobar tutorijal možda nije zgodan za početak)
Digatl tutors ,čini mi se, ima najviše tutorijala koji su lijepo razvrstani po softwareu i tematici. Problem kod njih je što toliku količinu tutorijala proizvodi hrpa raznih instruktora koji dosta variraju u kvaliteti. Ima ih od prolaznih pa do jako dobrih. Mnogi zbog toga imaju loše mišljenje o digital tutorsu ali ja se ne slažem jer mislim da se ipak iz njihovog materijala puno može naučiti.
Osim njih tu su i razni drugi tipa cg acaemy (ako još posluju (od njih pamtim dobre tutorijale o riggingu),lynda.com, vis corbel, video 2 brain, cmiVFX, Eat 3d i razni drugi.
Meni su uvijek najbolji oni tutorijali gde instruktor pokaže kako se nešto radi, ali uz to i objasni zašto je to tako (npr u slučaju riginga kako max računa rotacije pa se zbog toga taj i taj slučaj tako rješava ili u slučaju rasvjete, malo kaže o teoriji svijetla i kako se ponašaju refleksije...)
Čini mi se da je bila na ovom forumu jednom rasprava o tutorijalima. Možda je tamo netko spomenuo i kakve dobre knjige. Da se brže približiš realizmu prouči temu ligtinga, slaganja materijala, render (rasvjeta, materijali, texture i render se ionako najčešće slažu istovremeno tweekajući malo jedno malo drugo) i compositing. Na youtubeu ima super stvari ali za razliku od ovih gore spomenitih resursa, nije baš lako naći točno ono kaj ti treba, tako da fali strukture i lako je slučajno preskoćiti neke važne konctepte pri učenju.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.


Offline daenerys1

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 34
OK, mnogo hvala na preporukama!
Pregledat cu sto ima na svim tim stranica.
Vjerujem da cu pronaci ono sto mi treba.


Offline daenerys1

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 34
Imam problem prilikom importiranja igs file-a u Max.
Pogledala sam kako file izgledala u igs Vieweru i sve je ok,
ali kad importiram u Max neki dijelovi se izoblice.


Offline Darko Vučenik

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 71
Nemam iskustva sa tim formatom, ali znaju se ponekad desit problemi kod importa raznih cad i sličnih stvari. Neki put upali metoda da ako imaš neki drugi program koji čita taj format otvoriš u njemu pa exportiraš u nekom obliku koji se maxsu više sviđa, obj, fbx ili ponekad i ai ako se radi samo o 2d krivuljama.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.


Offline daenerys1

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 34
Pozdrav,

imam par pitanja vezano za animaciju.

1. Vidjela sam da u 2014 verziji ima opcija Populate, sto bi mi dobro doslo. Ali ja koristim 2013 i vidjela sam da postoji Geppeto za koji sam pronasla da je jedini nacin da se prijavim na ovom linku:
http://labs.blogs.com/its_alive_in_the_lab/2013/01/project-geppetto-for-3ds-max-3ds-max-design-graduates-from-autodesk-labs.html
Zanima me da li je to jedini nacin, jer koliko sam vidjela ovo funkcionira na nacin da se prijavis i onda cekas da dobijes.

2. Kako napraviti dobar prijelaz izmedu materijala? Recimo rub trava i asfalta.
Vidjela sam jednom da ima nacin, ali nikako ga ne uspijevam pronaci.


Offline Darko Vučenik

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 71
1. Koliko je meni poznato Geppeto je bio probna tehnologija koja nije zaživjela u produkciji ili je ali kao populate u 2014. Nisam dovoljno upoznat sa Gepetom da bi bio siguran u to ali ako je kao i derugi autodesk labs beta programi, onda ga se nakon isteka probnog perioda više ne može nabaviti, a i onima koji su ga imali prestaje raditi.
2. Prijelaz između materijala je najlakše napraviti tako da složiš 2 materijala i onda ih ubaciš kao podmaterijale u blend materijal. Nakon toga ubaciš crno bijjelu teksturu da kontrolira kako će se pretapati iz jednog u drugi. To mogu biti ručno crtane teksture ili proceduralne tipa gradient ramp, ambient occlusion i sl. Itoo software nudi i besplatan plugin koji dodaje ColorEdge mapu koja može zgodno doći za takve stvari (http://www.itoosoft.com/freeplugins.php).
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.


Offline daenerys1

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 34
1. Onda cu skinuti 2014, taman ce mi dobro doci Populate da scena dobije malo zivota.

2. Upravo taj sam trazila. Hvala.


Jos jedno pitanje,
U ovom videu:
http://www.youtube.com/watch?v=hQqkiNTYEvg
Kako je napravljena ona magla u daljini na pocetku?
TO mogu u 3dsmaxu napraviti- neku podlogu, HDRI mapu za nebu i napraviti maglu?


Offline Darko Vučenik

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 71
Da, možeš napraviti podlogu sa nekom mapom i hdri nebo pa dodati maglu. U maxu postoje atmospere efekti za maglu (pod Rendering, Environment) pa se magla može napraviti time ali ja bi radije preporučio da to dodaš u compositingu jel onda magla nije upečena u sliku nego je možeš interaktivno dozirat, mijenjati joj boje i sl. Za to bi procedura bila takva da pri renderiranju dodaš i render elemens - Z depth. Također možeš i dodatno izrenderirati jednu masku za određivanje koliko visoko magla dođe od poda. Tu masku možeš npr. dobiti tako da oko scene postaviš invertiranu sferu sa selfiluminated materijalom koja za boju ima gradient mapu postavljenu tako da je doljnji dio sfere bijeli i postepeno prelazi u crnu do visine do koje želiš da dosegne magla. Ovaj korak sa sferom je nepotreban ako želiš da je cijela pozadina u magli a ne samo dio iznad horizonta dok je nebo čisto. Postoji i volume fog gde možeš postaviti gizmo unutar kojeg će max onda rendati maglu ali mislim da je to nepotrebno sporo za stvari kao u primjeru aviona. Ako koristiš vray on ima svoj Vray environment fog. Način sa dodavanjem magle u compositingu preko render elementsa možda zvuči kompliciranije od drugih ali ja volim imat puno kontrole nad finalnom slikom pa mi je najsimpatičniji, a z depth kanal se ionako najčešće renda i za druge efekte tipa dof.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.


Offline daenerys1

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 34
Probat cu ovaj nacin da dodam Z depth.

Treba mi dosta velik prostor koji ce prikazat kartu Hrv.,odnosno put izmedu dva grada i trenutno mi je to najveci problem. Ne odgovara mi praviti print screen sa Google mapa - moram dodavat materijale za svaki posebno i onda se geometrija preklapa pa na kraju ne ispadne bas dobro
ili pomocu Sketchupa - to je opet predug proces, imam problema prilikom importiranja u Max, itd.

Da li je moguce u After Effectima napraviti Zoom sa nekih 15-ak km do povrsine zemlje, uz "nakosene" slike,
i onda to spojiti sa izrendiranim fileovima (onaj balon sto se skuplja)
tako da bude jedan video?

Offline Darko Vučenik

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 71
Nisam baš po opisu shvatio koji je točno problem i zašto nastaje nezgodno preklapanje u maxu, ali moguče je to zumiranje po mapi složiti u afterima. Evo link na tutorijal o zumiranju (http://www.videocopilot.net/tutorial/earth_zoom/). Nije baš to što tražiš ali neke od metoda u tom tutorijalu su vrlo primjenive. Moguče je i spojiti 3d max i afteri metodu. U max extensionu za 2012 pa nadalje dodane su state sets (rendering meni) opcije koje omogučavaju među ostalim stvarima da se u aftere exportira kamera, planeovi, nulovi i sl. Znači možeš složiti pokret kamere koj prati let aviona, ide po mapi zumirajući na gradove itd. s tim da umjesto mape u maxu imaš samo neke dumy objekte da ti označavaju pozicije i veličine, a onda exportiraš svoju kameru i te pozicije u aftere. Tamo onda možeš koristiti 3d layere i tu kameru iz maxa da napraviš savršen spoj 2da i 3da. Tom metodom tvoji renderirani djelovi i djelovi u afterima će koristiti isti pogled i pokret kamere pa će se savršeno spojiti.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.