Fotorealizm neki put zna biti dosta dežak za postignut. Sve treba biti dobro odrađeno, modeliranje, texturiranje, shaderi, rasvjeta, render i composit. Ja sam sa maxom startao iz knjiga inside 3d studio max od next limita koje su već tada ponešto kasnile za ondašnjom aktualnom verzijom maxa, a sada su već definitivno zastarjele. Nisam čitao neke novije koje bi mi ostale u sječanju kao posebno dobre za preporuku.
Ono čega se sječam kao dobrog resursa su razni gnomon workshop tutorijali. Ne znam doduše koliko je njihovih tutorijala orijentirano na početnike, a koliko traži neko srednje predznanje pošto sam ih ja gledao kada sam već nešto više znao. Environment Lighting for Production je bio dobar i Multi-Pass Compositing (dio ovoga je u maxu, ali compsiting nije u afterima tako da iako je jako dobar tutorijal možda nije zgodan za početak)
Digatl tutors ,čini mi se, ima najviše tutorijala koji su lijepo razvrstani po softwareu i tematici. Problem kod njih je što toliku količinu tutorijala proizvodi hrpa raznih instruktora koji dosta variraju u kvaliteti. Ima ih od prolaznih pa do jako dobrih. Mnogi zbog toga imaju loše mišljenje o digital tutorsu ali ja se ne slažem jer mislim da se ipak iz njihovog materijala puno može naučiti.
Osim njih tu su i razni drugi tipa cg acaemy (ako još posluju (od njih pamtim dobre tutorijale o riggingu),lynda.com, vis corbel, video 2 brain, cmiVFX, Eat 3d i razni drugi.
Meni su uvijek najbolji oni tutorijali gde instruktor pokaže kako se nešto radi, ali uz to i objasni zašto je to tako (npr u slučaju riginga kako max računa rotacije pa se zbog toga taj i taj slučaj tako rješava ili u slučaju rasvjete, malo kaže o teoriji svijetla i kako se ponašaju refleksije...)
Čini mi se da je bila na ovom forumu jednom rasprava o tutorijalima. Možda je tamo netko spomenuo i kakve dobre knjige. Da se brže približiš realizmu prouči temu ligtinga, slaganja materijala, render (rasvjeta, materijali, texture i render se ionako najčešće slažu istovremeno tweekajući malo jedno malo drugo) i compositing. Na youtubeu ima super stvari ali za razliku od ovih gore spomenitih resursa, nije baš lako naći točno ono kaj ti treba, tako da fali strukture i lako je slučajno preskoćiti neke važne konctepte pri učenju.