3DHR.net

Animacija

daenerys1 · 56 · 15138

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Kao što Lewis kaže, morpherom ili animiranin modifierima ili space warpovima. U biti ima gomila načina. Složil sam na brzaka 4 primjera jedne te iste stvari na 4 različita načina. Način a - oblik je postignut lathe modifierom, a vertexi splinea koji definiraju zakrivljenost su povezani na nulove koje se onda animira po želji. Brzo i jednostavno za složit. Način b isto ko i a samo što umjesto da se vertexsi splinea povezuju na nulove, direktno su animirani. Tako je još jednostavnije jedino kaj se mora uvijek zalazit u modifier stack za animaciju. Način c - najobičniji morphing kroz 4 varijante oblika. Vrlo zgodna metoda jer morph targete možeš iz osnovnog oblika izvlačit kojim god alatima ti najviše paše dokle god se broj i redosljed vertexa ne mijenja. Način d je animirani fdd modifier, a isto bi radilo i sa fdd space warpom za deformaciju više objekata od jednom. Ima i raznih drugih načina ovisno o potrebama kao na primjer bones, nurbs model sa animiranim presjecima, animirani spline cage itd.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.

Offline daenerys1

• Full Member
Hvala Darko! Stvarno je bilo od pomoci.

Probala sam na a i d nacin.

Zanima me kako dobijes one oblike za c nacin? Pokusavala sam napraviti slicno ali nisam uspjela. To bi mi bilo cak i najprakticnije jer koristim dvije razlicite datoteke za animaciju i ta promjena volumena je ukljucena u oba dijela animacije.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Oblike za morph može se dobiti na razne načine, a u ovom slučaju to bi se moglo jednostavno izvesti tako da napraviš cilindar sa npr 4 height segmenta i onda odabireš edge loopove (ove označene crveno) jedan po jedan i jednostavno ih scaleaš dok ne dobiješ željeni oblik. Na vrh morphanog objekta, ali ne i targeta, staviš turbo smooth i to je to.
Inače to što koristiš dvije datoteke nije nikakav problem niti za jednu metodu dokle god lijepo imenuješ animirani obliki i potencijalne helpere, uvijek možeš jednostavno bez konflikta mergeat iz scene u scenu.

Offline daenerys1

• Full Member
Uspjela sam napraviti i sada puno bolje izgleda jer je promjena vise fluidna. Hvala!

Moram napraviti animaciju kako se taj model dize u zrak. Imas li kakav savjet kako napraviti pozadinu (nebo) ?
Probala sam s podlogom i stavila sam kao enviroment pozadinu sliku neba na kojoj ima neka suma dolje,
ali onda ako postavim kameru da prati taj model izokrene se ta pozadinska slika kako ide gore.

Takoder, prilikom rendera,
dali da radim direktno avi file, ili da spremam kao slike pa da tako napravim video?
« Last Edit: June 24, 2013, 07:45:41 PM by daenerys1 »

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Ako koristiš environment map slot za dodati nebo, a kamera je pokretna, onda je umjesto obične slike staviti neku koja je prilagođena za sferičnu projekciju kao što su mnogi hdri (latitude-longitude panoramic format). Naravno i kordinate texture u tom slučaju trebaš podesiti tako da uključiš environ mod i odabereš Spherical environment iz dropdown liste. Ove opcije nisu dostupne za teksture direktno iz environment map slota, ali ih je lako dobiti npr. tako da teksturu instanciraš u material editor. Ne ovaj način tekstura neba će biti 360 stupnjeva oko scene pa se kamera može upreriti na koju god stranu. Samo proguglaj free hdri i naći ćeš mnogo tekstura koje možeš upotrijebiti (oprez iako je lako nači besplatne hdrije neki ograničavaju mogučnost upotrebe na nekomercijalne projekte, dok se za komercijalne plačaju).
Ukoliko trebaš za pozadinu staviti neku specifičnu fotografiju koju nemaš u sferičnoj panorami onda možeš jednostavno u pozadinu svoje scena staviti veliki plane objekt sa self iluminated materijalom i fotkom neba (neki render enginei ne podržavaju self-ilum materijale ali imaju svoje ekvivalente). Taj plane objekt ne mora niti biti običan plane već ga možeš saviti u nekakav polucilindrićan oblik oko scene. Ako je pokret kamere velik, vjerovatno će ti trebati i velika tekstura za pozadinu pa će tu biti i nešto rada u photoshopu za nadoštukat nebo.
Nikako ne rendati direktno u avi jer ako render pukne ili se na nekom frameu desi greška, moraš sve ispočetka, umjesto od onog framea di je nastao problem. Najbolje je rendati animaciju u seriju sličica (npr .tga ili .exr format) pa ih onda kasnije nekim montažnim ili compositing programom exportirati u avi ili koji već format zatreba.

Offline daenerys1

• Full Member
To bi trebalo ici na 15 km visine, i kako ide u zrak tako se mijenja oblik. Mozda bi onda bilo najbolje da napravim plane i poslozim nebo.

Sto se tice morphinga,
u target listi za postotak kako znam koliki postotak trebam uzet?
Razumijem da je 25-50-75 kad je kretanje linearno, ali ja sam stavila da duze treba na udaljenostima na pocetku i na kraju i htjela bih da promjena bude u skladu s tim. Jel ima neki nacin da se to namjesti ili je metoda pokusaja i pogresaka?

« Last Edit: June 25, 2013, 01:46:28 AM by daenerys1 »

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Jedna od zgodnih taktika za nebo mogla bi biti i ta da izrenderiraš animaciju bez neba, samo sa crnom pozadinom i alfa kanalom, a onda lijepo exportiraš kameru iz maxa u after effectse (ili koji već compositing program koristiš (mnogi podržavaju import pozicije kamere iz 3d programa)) i tamo iskoristiš zgodne alate da napraviš kolaž neba i neke fency prolaske objekta kroz oblake i sl.
Što se progresivnih morphova tiće, taktika je često takva da složiš prvo zadnji morph i animiraš prijelaz između zadne i prve faze kroz 100 frameova, staviš oba keya u animaciji na lineatne tangente (set tangents to lineat u curve editoru) da eliminiraš promjene u brzini. Onda vrtiš tu animaciju simo tamo da vidiš na kojem frameu u animaciji oblik bude najsličniji međufazama, pa ovisno o kojem se frameu radi, na taj postotak dodaš nove morph targete da korigiraju oblik. Bitno je uzeti u obzir i tension parametar svakog targeta - kada je na 0 oblik se između targeta linearno mijenja dok na višim vrijednostima dobiva ease in, out efekt. Nakon što su dodane sve međufaze, izbrišeš te probne animirane keyframeove i sve je spremno za pravu animaciju. Uvijek se timing animacije može dodatno poštimat u curve editoru, ali ako morph radi glatko sa linearnim keyevima bez trzajeva na međufazama, sve je kasnije lakše animirat sa puno predvidljivijim rezultatima.

Offline daenerys1

• Full Member
Imam problem kada hocu uci u curve editor - file mi se zamrzne i moram gasiti program pomocu ctrl+alt+del. Vec sam spominjala da me to pati. U nijednom drugom file-u mi nije tako, a u ovom sprema se dugo, otvara se dugo, ne mogu koristiti set key, niti uci u curve editor...
Gledala sam na Google-u sta bi moglo biti u pitanju, i pokusavala s nekim skriptama. Navodno se stvaraju neki NoteTrackovi a moze biti i problem u tome sto sam importirala igs file pa prema njemu pravila zgrade. Nisam rijesila problem, ali uspjela sam nekako namjestit te postotke da promjena izgleda dobro.

Nebo cu rijesiti pomocu after effecta jer sa plane-om ne izgleda dobro.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Teško reči radi čega se max file razmrda. Obično pomogne nakon svježeg starta maxa umjesto loadanja filea, mergeat sve u novu scenu.

Offline daenerys1

• Full Member
Probala sam sve zajedno i dio po dio mergeat ali nije pomoglo nijedno.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Na žalost neki put ne upali. Možda pažljivo prekontrolirati apsolutno sve, mergati u novu scenu objek po objekt, pa vidjeti da li ima nekavog neobičnog smeća nastalog zbog importa i sl. Ali eh, to je teška gnjavaža.

Offline daenerys1

• Full Member
Istina, velika gnjavaza ali nekako se snalazim s tim.

Planiram napraviti dizanje i spustanje tog objekta sa plavkastom pozadinom i u After Effectu dodati oblake. Spremam kao .tga file, i tijekom rendera vidim pozadinu (Enviroment mapa), ali kada se file spremi pozadina je crna. U cem je problem? Probala sam resetirati Max i opet isto, vjerujem da sam nesto promijenila jer je prije spremalo kako treba a sad odjednom ne.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
U čemu gledaš izrenderirane fileove? Ako je to u afterima, pri importu sekvence uključi ignore alpha channel pa će umjesto prozirnosti (kroz koju se vidi defaultna crna pozadina), biti boja sa kojom se rendalo u maxu. I drugi programi obično imaju neku takvu opciju za alpha kanal. Bolja opcija je vjerovatno ipak zadržati alphu i jednostavno iza dodati sliku neba ili jednostavno samo solid iste boje kao što je bila pozadina na maxu pa između rendera i te pozadine staviti sloj oblaka.

Offline daenerys1

• Full Member
Gledam u IrfanView-u, i tamo mi je crno, kao i u afterima. Vjerujem da sam nesto u Max-u smrdala pa mi je zato tako. Ali rijesila sam tako sto sam u afterima dodala pozadinu neba.

Zanima me kad se pravi model nekog objekta iz stvarnosti,
koja je procedura? Dali se importiraju nacrti pa se crta?
Jer ja sam pravila dvije zgrade i pravila sam ih uz pomoc fotografija, gledala sam kako izgleda pa pravila.
Sad bi trebalo pravit neku kompleksniju koja se bas i ne bi mogla napraviti tako.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
Tga format se po defaultu iz max renda u 32 bita (ako dobro pamtim). Po 8 za red, green, blue kanale i još 8 za alphu (alpha je crno-bijela slika kojom se određuje prozirnost - sve bijelo je solidno, a crno prozirno sa različitim stupnjevima prozirnosti u sivim tonovima). Ako si u maxu nebo napravila tako da si stavila plavu boju ili texturu u environment settingsima, onda je taj dio slike na prozirnom djelu alfa kanala. Afteri po defaltu čitaju alphu kao prozirnost, pa zato vidiš crno iza umjesto boje neba (irfan ne koristim ali valjda isti slučaj). U after effectima možeš u project prozoru stisnuti desni gumb miša na imenu svoje tga sekvence i iz dropdown liste odabrati interprit footage - main. Otvorit će ti se meni gde možeš odabrati kako afteri tretiraju alfa kanal. Ako narihtaš na ignore, crno će nestati i pojavit će se boja sa kojom je rendano u maxu (uf, valjda sam ovo dobro napisao jer nemam aftre pred sobom trenutno). Metoda koju si koristila, da ostaviš alphu na premultiplied u afterima, pa ručno dodaš nebo je bolja jer onda u layeru između lako dodaš oblake pošto je prozirnost sačuvana, ali napisao sam ovo objašnjenje oko alphe jer je za uspješan composit potrebno malo bolje to razumjeti, ne možda toliko u ovom slučaju ali u nekim komliciranijim budućim projektima.
Kod modeliranja stvarnih objekata dobro je kao što kažeš ubaciti nacrte pa modelirati po njima ili fotkati objekt sa svih potrebnih strana, pa te fotke koristiti kao nacrte. Neki put se ne može doći do nacrta, a objekt (zgrada ili kaj već) je nemoguće pofotkat savršeno iz nacrta, bokocrta itd. Tada se može kemijat u photoshopu da se iz fotografija pod čudnim kutevima izvuku izravnane verzije za nacrte, a postoje i specijalizirani programi za modeliranje objekata po nizu referentnih fotografija tip photomodeler, image modeler i sl.