Tga format se po defaultu iz max renda u 32 bita (ako dobro pamtim). Po 8 za red, green, blue kanale i još 8 za alphu (alpha je crno-bijela slika kojom se određuje prozirnost - sve bijelo je solidno, a crno prozirno sa različitim stupnjevima prozirnosti u sivim tonovima). Ako si u maxu nebo napravila tako da si stavila plavu boju ili texturu u environment settingsima, onda je taj dio slike na prozirnom djelu alfa kanala. Afteri po defaltu čitaju alphu kao prozirnost, pa zato vidiš crno iza umjesto boje neba (irfan ne koristim ali valjda isti slučaj). U after effectima možeš u project prozoru stisnuti desni gumb miša na imenu svoje tga sekvence i iz dropdown liste odabrati interprit footage - main. Otvorit će ti se meni gde možeš odabrati kako afteri tretiraju alfa kanal. Ako narihtaš na ignore, crno će nestati i pojavit će se boja sa kojom je rendano u maxu (uf, valjda sam ovo dobro napisao jer nemam aftre pred sobom trenutno). Metoda koju si koristila, da ostaviš alphu na premultiplied u afterima, pa ručno dodaš nebo je bolja jer onda u layeru između lako dodaš oblake pošto je prozirnost sačuvana, ali napisao sam ovo objašnjenje oko alphe jer je za uspješan composit potrebno malo bolje to razumjeti, ne možda toliko u ovom slučaju ali u nekim komliciranijim budućim projektima.
Kod modeliranja stvarnih objekata dobro je kao što kažeš ubaciti nacrte pa modelirati po njima ili fotkati objekt sa svih potrebnih strana, pa te fotke koristiti kao nacrte. Neki put se ne može doći do nacrta, a objekt (zgrada ili kaj već) je nemoguće pofotkat savršeno iz nacrta, bokocrta itd. Tada se može kemijat u photoshopu da se iz fotografija pod čudnim kutevima izvuku izravnane verzije za nacrte, a postoje i specijalizirani programi za modeliranje objekata po nizu referentnih fotografija tip photomodeler, image modeler i sl.