3DHR.net

Linkanje objekta na drugi mijenja orijentaciju tog objekta ?!

k174 · 2 · 1683

Offline k174

• Newbie
  • *
Slozio sam osnovni rig mehanicke ruke. Dakle 3 cilindra za zglobove te nadlaktica i podlaktica.
Rigao sam ih najjednostavnije pomocu HI Solvera. Pivoti su nastelani i rig radi.

Problem mi se javlja kad hocu glavni objekat u hijerarhiji odnosno 1. cilindar u mom slucaju, linkati na neki drugi objekat , tj. tijelo. Kad postavim link promijeni se orijentacija cijele ruke prema tijelu, tj. zarotira se, umjesto da ostane sve na svojoj poziciji.

Zna li netko u cemu grijesim ?

Puno hvala.

Lp.

Offline Darko Vučenik

• Full Member
U maxu, u hijerarhijama, rotacija child objekta zavisi od kordinatnog sistema parent objekta. Bolje je prvo sve polinkat pa onda definirat ik chainove. Po opisu koji si dao nisam siguran zašto se mijenja orijentacija jer može postajati više razloga. Jedan koji mi pada na pamet je da nisi definirao swivel angle (u kojem je smjeru orijentiran lakat) preko nekog dummya. To je što bi prvo provijerio. Možda bi pomoglo i da umjesto direktnog linka ruke na tjelo između njih staviš dummy koji poravnaš po orijentaciji baze ruke pa linkaš za tijelo, nakon toga mu freezaš transform (alt desni klik mišem na objektu da dobiš meni za freeze) i onda na taj dummy linkaš ruku. Rigging ruke može biti jednostavan ali i jako kompliciran. Ako se tek upuštaš u rigging vode preporučam tutorijale Paul Nealea. Njegova serija sa cg academya o intermediate riggingu je super je ne samo da pokazuje kao se radi rigg već i objašnjava zašto i kako funkcioniraju razna pravila maxovih hijerarhijskih i constraint sistema. Ti tutorijali su stari ali još uvijek dobri jel se tu stvari baš i nisu jako mijenjale tokom godina.
Da sam svizac, odmotavao bi čokolade.