ajme gdje je ovo došlo

btw svakog ljeta ja nešto isprobavam, prošle godine je bila Cinema4d, ove ponovno Blender, prvi puta sam petljao nešto sa Blenderom 2.32 ili već. Samo probavanje po sebi ne znači ništa....
Inače htio sam na lijepi način reći da, što se tiče animacije, deformacija, simulacija, rigginga, brzine viewporta, mislim da je današnji Blender kud i kamo jači proggy od Moda, i ne samo Moda. U kratko u dugo, teško bi mogao upogonit Moda za svakodnevne, za Blender bi se našlo mjesta, posebno za Blenderove simulacije.
Ali jako malo ljudi se bavi danas sa tim, ne vjerujem da Lux ima neke ambicije u tom području. Inače čujem da za 701 planiraju brži viewport, jako bi dobro došlo.
Po nešto mojih testova, Modo renderer je fakat brz, area svijetla ... negdje tri puta brže od Mentala (i sa unified samplingom), displacement n puta brži, motion blur isto, irradiance caching je kud i kamo stabilniji od MR final gatheringa. Oštre refleksije i refrakcije, negdje jednako. Kosa, to je sporo, ali nagađam da bi oni mogli prebaciti rendanje kose na volumetric - to je nekada davno mogao Mental u XSI-ju, ali nikada nije proradilo kako spada. Tako je to sve meni ispalo, nekome drugome ispadne drugačije....
Za "Modo way", osobno mislim, ako nema neki super feature, bolje je ne izmišljat toplu vodu. Nemaju vremena danas ljudi za prilagođavanje. Makar sa moje Max-XSI perspektive, puno je lakše naučiti osnove Blendera ili C4d, nego Modo. A čini mi se i da LW ljudima nije jednostavno.