3DHR.net

Autodesk Composite (Toxik)

Offline Tin Talijan

• Global Moderator
  • Hero Member
  • *
  • : I Reject Your Reality and Substitute My Own :
Želio bih naučiti raditi u Autodeskovom Compositu, prije znanom kao Toxik. Inače, dobio sam ga instalacijom nove Maye pa rekoh, zašto da mi tu sad stoji kad bi ga mogao iskoristiti.
Od ostalih post programa znam raditi jedino u After Effectu, pa bi htio proširiti znanje s Compositom.
Malo mi je čudan način izrade postprodukcije jer se sve bazira na spajanju kao onih node-a.  :-\
Eto, ako mi još vi nešto možete preporučiti, koje vi programe koristite za post, možda neki lakši, ne znam...
I ako može par linkova na neke stranice gdje bi mogao naći dobre tutoriale za Composite.
Hvala

Offline David Petrina

• Sr. Member
nisam neki napredni "user" tako da ne bi o krajnjim mogucnostima i dosezima ali Combustion je dosta jednostavan za pocet radit - imas timeline s layerima (princip rada kao u PS-u) i animacija parametara kroz timeline sasvim jednostavna - desni klik addkeyframe i vrlo jednostavno dodjeljivanje alpha kanala (sta me izludilo pri jednom pokusaju u Premieru). Minus je u odnosu na Premier i Afterefects sta nema mogucnosti za igranje(slaganje) s zvukom ...

Offline Kruno Jurenec

• Hero Member
Digital Fusion ti je jednostavan a  profesionalan :) .
Također koristi  node based sistem koji je po meni bolji nego AFovi  lejeri.
Također tu je i Nuke koji je također kao i Fusion ,  nešto kompliciraniji ali je skup,3,500 $ .

Composit , a sad da je on tako dobar  mislim da bi se prodavao zasebno  no  to ne znaći da nije dobar
( samo moje mišljenje ) .

Tu imaš tutove i za  Composit , Fusion i Nuke , premada za fusion ima najviše.
http://www.cmivfx.com/
Lynda ti je sad izdala  uvod u nuke  , nešto više od 10 h  tuta .
« Last Edit: April 11, 2010, 05:55:38 PM by Kruno Jurenec »

Offline Ivica Horvat

• Hero Member
Svi ti programi su vrlo slicni Toxiku tako da je "blesavo" instaliravat (i kupovat)
jos jedan program koji nicim nije jaci od toxika.
http://www.vfxtalk.com/forum/nuke-toxik-t16491.html
A ako si radio u Afterima, i STVARNO ih znas, nemas nikakvih briga.
Sve se da s njime. E sad, jel se nekom svidjaju nodovi ili layeri, ... :-X
doh!

FourRays

• Guest
Radim i u DF, i u AE i u DC...Pri tome treba reći da i DC (Combustion) ima node opciju.
Je li node based način bolji od AE layera? Ovisi kako je tko naučio raditi. Vrlo malo ljudi rješava takve zakučaste probleme da mora nužno koristiti NODE način. Dapače, ponekad je on nezgodan i nepraktičan, isto kao što je ponekad i layer način.
No ono lijepo je da pluginovi za AE rade i na DC. Pa tko što više voli neka izvoli.

Ja osobno, kada radim manje zahtijevne projekte koristim AE. Kada radim nešto što zahtijeva ingeniozna prebrikavanja koristim DF. Ali evo, priznat ću da ga već dugo nisam ni upalio, a upravo sam završio vrlo kompleksan film sa mnoštvo specijalnih efekata isključivo u AE.

Moj savjet: koristi ono što ti najbolje leži, i ono što eventualni poslodavci najviše traže. To su trenutno Afteri.

Offline Damir Banovic

• Full Member
    • turbosquid
DC valjda znaci Discreet Combustion, danas je AC Autodesk Combustion, a to me zanima nisam znao da pluginovi za After Effects rade i na Combustionu, pa bi molio malo vise detalja.
opst

FourRays

• Guest
DC valjda znaci Discreet Combustion, danas je AC Autodesk Combustion, a to me zanima nisam znao da pluginovi za After Effects rade i na Combustionu, pa bi molio malo vise detalja.

Rade. 1 na 1. Bez ikakvih preinaka i verzija. Samo ih staviš u prikladni folder za pluginove i rade. Isti pluginovi. Probaj.
Istina, ja možda radim u nešto starijim verzijama Combustiona, i jednako tako koristim neke starije pluginove za Aftere, tako da ne mogu garantirati da najnoviji CS pluginovi također rade, ali TRAPCODE i Final effects pouzdano rade. I na jednom i na drugom.

Offline Ivica Horvat

• Hero Member
Ono sto ja iz iskustva nekako znam, je da nakon prvotnog odusevljenja silnim pluginovima, ako ti je composit u upotrebi da dovrrsi 3D elemente - na kraju ostaju bazicne stvari; kolor korekcije, vector motionblur, DOF/bokeh, rotoskopija i tracking. Tako da, ok... Afteri imaju, poput Maxa, najvise preseta
po netu, najvise pluginova i uputa, ali ako radis svoju realizaciju, nije to osobito bitno. Ako nisi radio sa Afterima, a Toxik dolazi u paketu sa Mayom, odlicno. Render Layeri su super integrirani, kolor korekcija floating point, nemoras trazit dalje.
doh!

FourRays

• Guest
na kraju ostaju bazicne stvari; kolor korekcije, vector motionblur, DOF/bokeh, rotoskopija i tracking. Tako da, ok... Afteri imaju, poput Maxa, najvise preseta
po netu, najvise pluginova i uputa, ali ako radis svoju realizaciju, nije to osobito bitno. Ako nisi radio sa Afterima, a Toxik dolazi u paketu sa Mayom, odlicno. Render Layeri su super integrirani, kolor korekcija floating point, nemoras trazit dalje.

Zaboravio si "vječne" video efekte kao trapcode shine, FE light sweep i sve ono što šljašti i blješti. A ako misliš da je to passe, bogledaj najnovisu HT mobile reklamu. Nevjerojatno. Shine kao da smo u 2000-toj.