3DHR.net

LW @ Vista opengl problem

Offline transsporter

• Newbie
  • *
Evo prvi post/topic pa pitanje.  :-[

Imam problem s Lightwave-om kada u modeleru na sceni imam objekt/e s niti 1000 poly-ja i onda pocinju lagovi, pogotovo kada ih stavim u subpatch mode. Tražim vec 4-5 dana riješenje i našo sam na par mjesta da ljudi imaju sličan problem ali nigdje rješenja. Sad da li je to do viste, neznam pa pitam vas u nadi da cu nekako to uspijet riješit. Probavo sam mijenjat Compatibility i runat kao admin al ne pali. Sve drivere par puta reinstaliro, najnovije naravno. Procito sam negdje da je rijesenje da se stavi da opengl ide preko GPU-a a ne CPU-a al tu opciju nigdje nemogu nac, a najlogicnije mi je da se ona nalazi u Cpanelu od drivera od grafe i da ona gura opengl. No tamo je nisam našao.

Konfa,

Processor:              AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 6000+ (2 CPUs), ~3.0GHz
Memory:                     3GB RAM
Video Card:               NVIDIA GeForce 9600 GSO 512
Operating System:    Windows Vista™ Ultimate (6.0, Build 6002) Service Pack 2
Motherboard:            MSI K7N2GM2

Na Xp-u na mnogo slabijoj konfi mnogo teže scene gura bez problema (2-3 kuće itd.).

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći  ;)

Offline Aleksandar Ribar

• Sr. Member
    • galerija
Probaj pogasiti sve efekte od viste ako ih jos nisi. Čudno je da bi opengl išao preko procesora. Sjećam se toga iz starih igara, tzv software mod. Probaj i sa starijim drajverima. Ja imam slične gluposti sa atijevom karticom, display driver stoped responding i ako nisam sejvao ni modeler ni layout nemogu više ni taknuti.
Simpson, eh?!

Offline transsporter

• Newbie
  • *
Probo, sve pogašeno i windows clasic thema no nikakvog pomaka. Instaliro sam najstarije drivere koje sam naso, 2 mjesec ove godine ali isto nazalost nista.

Offline Aleksandar Ribar

• Sr. Member
    • galerija
Nemam ideja, možda neko iskusniji zna. Ja planiram dual boot winxp32 i winxp64, pa da nemam više brige s vistom.
Simpson, eh?!

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
Probaj VISTU stavit u Aero mod, navodno onda radi OK i sa OGLom. Ali nisam siguran sto smatras LAGom. SubDs objekt moze imati milione polygona ako si nagurao subPatch level veliki. Koji ti je subpatch level za Display/Render ? koliki ti je bounding Box Treshold u LWu ?
--------------------------
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr
----------------------------

Offline transsporter

• Newbie
  • *
U Aero modu je stalno, probo sam i u clasic modu al nazalost nista. Lag- stekanje, nagli pad fps-a i kasne pokreti kada okrecem objekt-kameru. Da, al kad sam na Xp-u radio (ucio i jos ucim) kad sam ga stavio u Subpatch sve je bilo lijepo glatko ko Nurbs model. Ali sada na visti kad opalim Tab svaki polygon se samo "pretvori" u onolko polygona kolko je u postavkama, 3 po defaultu il onolko kolko stavim. I u Catmull-Clarku isto tako makar mi je prije u njemu textura modela bila puuno glađa na xp-u.

"Koji ti je subpatch level za Display/Render ? koliki ti je bounding Box Treshold u LWu ?"

Nažalost ne razumijem ovo gore, kao što rekoh - još učim :)

Btw sad skidam xp pa cu s virtual pc-om probat na visti xp dignut pa da vidim ako ce tamo nesto drugacije bit il mi jesto s hardware-om ne stima.

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
Jel pricamo sad o  Layoutu ili modeleru ?? TAB se koristi u modeleru a ja sam mislio da ti je problem u layoutu po tvom prvom opisu. Bounding Box Treshold je broj nakon koliko polygona ce pri pokretima u layoutu (smao layout to ima) pretvoriti modele u "kocke-bunding box"tako da ti brze ide dok ne pustis misha i onda se refresha. Ako ti je taj broj velika imas puno polygona (sto nije tesko sa Subds) onda ti sporije ide fps. Ja drzim to na nekih 100 000 i na "interactive" s time da mozes i na Delayed pa ce refreshati tek kad prestanes rotirati/movati/strechati....

Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline transsporter

• Newbie
  • *
U prvom postu sam naveo da je rijec o modeleru. U Layout-u nema problema sve radi ko podmazano. Evo digo sam Xp preko Virtual Pc-a i u Modeleru nema nikakvih problema. Necu se vise s tim mucit, izgleda da cu i ja dualboot stavit.

Hvala obojici :)

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
Da spomenuo si modeler ali si u istoj recenici spomenuo "scenu" a u LWu scene se ucitavjau SAMO u layoutu :) :).

Stavi openGL opcije ovako kao na mojoj slici (znaci nemoj korsititi GSLS mode ako bas netrebas jer MTShaders mode je nekoliko puta brzi i obavezno VBO - to je buffering da radi preko graficke a ne CPUa). ako ti ni tada nije dovoljno brzo iskljuci transparency (za slucaj da imas neki transparency materijal) i mora ici glatko/brzo.
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline transsporter

• Newbie
  • *
Aha, a kako se onda zove "scena" u modeleru ? ^^

Probo sam stavit sve ovako kako si rekao, ali opet nista. Igro sam se dosta s tim postavkama vec prije al nigdje pomaka. Evo ss ako zelis vidjeti:

http://www.imagesforme.com/show.php/544544_111.jpg

Nebi li trebalo u Subpatchu objekt bit kao sto je meni sad u Catmull-Clarku? Makar kada se dosta priblizim objektu i u Catmull-Clarku se vide polygoni al onda i jako steka.

Offline Aleksandar Ribar

• Sr. Member
    • galerija
Ma na dual boot. "Scena" u modeleru je objekt, iliti model, .lwo-bject, a scena je .lws-cene
Simpson, eh?!

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
U modeleru su "objekti" nema scene.
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
A tebi vjerojatno steka jer si u "krivom modu"  :) .

1. Uvijek koristi Wireframe, Texture i Texture wireframe modove (ti si u Flat shade) jer ta tri imaju hardversku akceleraciju preko graficke (VBO streaming)

2. Ako zelis da objekat bude smooth uvijek nesmijes biti u flat shade modu nego u Smooth shade (samo ime govori) ili koristi neki od navedenih modova pod broj 1.

3. Catmull-Clarke ti je isto "segmentiran" u Flat shade samo se manje primjeti jer je algoritam subdivideanja drugaciji (exponecijalan za razliku od SubPachesa) ali ako se jako priblizis kao sto i sam kazes vidit ces polygone/kockice

4. CC je sporiji od Subpatches bas iz tog razloga sto ima puno vise polygona za pogurati. Algoritma ti ide ovako nekako (za jedan polygon/quad)
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
Subpatches
Level 1 = 1 poly
Level 2 = 4 polys
Level 3 = 9 polys
Level 4 = 16 polys

SubDs CC
Level 1 = 4 polys
Level 2 = 16 polys
Level 3 = 64 polys
Level 4 = 256 polys

Kao sto vidis razlika je VELIKA ali Level 4 subPatches bi ti trebao biti dovoljan za sve jedino sto moras paziti je d ane koristis N-gone :).
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
Sorry morao sam iskomadat post jer mi baca neku gresku u protivnom :(.
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr