3DHR.net

Pocetak modelovanja u CATIA-i korak po korak:::

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
evo upustvo kako sve to ide,..

Osnovne naredbe u catia-i...

Odlucio sam napisati ovaj tutorial kako bih pomogao svim koji tek pocinju da koriste ovaj program.
Ovo je tutorial ponajvise za one koji su modelirali ali ne u catia-i ili koji nisu nikada..
Objasnicu pojedniacno svaku naredbu.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
E ovo je prikaz otvorenog file-a za kreiranje djelova pod nazivom part design..
Otvara se tako sto nakon pokretanja programa catia kliknete na start zatim na Mehanical Design pa na Part Design.
Pojavljuje se sa lijeve strane tzv. Stablo u kojem vidimo sve sto smo predhodno uradili.
Vidim da imamo i xy yz i zx plane. To su povrsine koje su nam potrebne da kreiramo neki 2d crtez iz kojeg cemo izraditi 3d mdoel jednom od opcija...
To radimo tako sto kliknemo na odabranu ravan i onda na ikonu Sketch sa desne strane...
Nakon toga nam se otvara isti prozor al isa drugim komandama.
Tu necrtamo neki 2d oblik npr. Krug opcijom CIRCLE to vec znate i kliknem ona Exit workbench i ond ase ponovo vraca prvobitni okvir (prozor) i tu jednom od opcija kreiramo model..
A te su opcije.:
*napomena: ici cu redom odozgo prema dole radi lakseg snalazenja:
Pad: sa njom zeljeni profim izduzujem ona odredzenu visinu kak obi dobili zeljeni puni oblik.
Pocket:sa ovom opcijom nacrtani profil usjecemo u neki vec gotovi model predhodno nacrtan kao da pravimo  neku rupu ali razlicitih oblika.
Shaft:ovom opcijom zeljeni profil zarotiramo oko neke ose da bi cobili zeljeni cilindricni element
Groove: ovo je opcija slicna predhodnoj, s tim da kod predhodne kreiramo materijal o ovdje ga oduzimamo od elementa
Sljedeca je Hole: sa njom kreiramo rupu, sa navojem slijepu prodornu il ibilo koju..
Rib:(rebro) sa ovim radimo tako sto zeljeni profil koji smo nacrtali zadamo da putuje po putanju koju takodzer nacrtam oi tak ostvara neki 3d oblik.
Slot: slicno kao sto predhodn istvara 3d oblik slot ga oduzima od nekog djela..
Ovdje jos imamo vazne edge fillet koji zaobljuje ivice
Chamfer koji je zakosi..
Ostalo cete vremenom sami shvatiti..

ako vas jos neka naredba zanima samo javite.
sada i ja pocinjem da ucim pokretanje dijelova  injihova animacija...

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
noz je ok. a sad pokusaj da uradis puza sa Helix-om u wireframe and surface modu.
ok

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Sto se tice puza tu nesto ne ide.Neke mi stvari nisu jasne.Npr debljina kod medjuzublja nije ista kao sto ni debljina zubi nije ista.Dva su zuba debljine 10mm,a dva 14mm.Medjuzublja nisu uopste iskotirana samo se prema razmjeri odoka vidi da nisu ista.Kotiranje je tako napravljeno
da se ne moze ni izracunati sirina medjuzublja.Ni zljebove prema presjeku A-A mislim da ne mogu izmodelirati jer ne znam kako napraviti zavrsetak(izlaz) zljeba kao na slici.I dalje ne znam koju bi konturu nacrtao pomocu koje pravimo  zljeb na puzu funkcijom Slot bas iz razloga sto debljina zubi nije ista.Kontura bi vjerovatno trebala biti pravougaonik samo nije jasno kojih dimenzija.Takodje i cinjenica da je podnozna povrsina
zljeba pod uglom od 3° cini zadatak jos slozenijim.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e ovako.
Prvo modeliraj to kao da nema zuba tj. tog Hellix-a sa tim uglom od 3 stepena.
Onda nakon toga u ravni npr. yz nacrtas konturu tu debljine 10 mm i udes u wireframe and surface mod i tako kliknes na helix. za helix moras odabrati tj prije svega nacrtati osu oko koje ce helix ici i liniju tj. pocetnu tacku i zadas mu korak 64 mm. ali vidjet ces da se "ujeda" e za to imas gore opciju keep angle. koju ces ti promjeniti u pooling direction. i za to odaberes osu modela.to sam ti ujedno i objasnio sta je u slotu.
onda to moras isto uraditi ali samo sa profilom debljine 14 mm koji ces nacrtati i poceti u xz ravni.
da bi ti sve to bilo lakse i da vidis kako to treba da izgleda evo ti moj model puza pa gledaj u stablu kako sam ga ja radio i onda ces shvatiti kako sve to ide. puno srece. evo ispod model.
posto sam zaboravio evo naknadno. Link slike cijelog sklopa ali rastavljenog da se vidi svaki dio.
http://3dhr.net/gallery/2945/
« Last Edit: January 06, 2009, 12:37:35 AM by Denis Tubok »

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Tek kada sam uradio onaj primjer prema tvojoj temi:Modelovanje vijka poceo sam raditi ovaj Puz koji sam uradio(ipak pogledaj ima li gdje kakva greska,mislim da je dobro).Pomogao mi je i tvoj uradjeni primjer utoliko da mislim da mi je Helix sada u cjelosti jasan.Sto se ostalih pozicija tice gledao sam ih i cini mi se barem sad da ce i kod njih biti poteskoca.Zato bih postavio nekoliko pitanja:

Dozer poz 3
U kojem modulu se to moze uraditi.Npr kad bi se radilo u Part Design modulu,a sklapalo u Assembly Design modulu mogao bih to sklopiti,ali
u part designu ne bi mogao izmodelovati srednji dio.Ako bi se radilo u GSD modulu onda bi vjerovatno gornju i donju konturu trebalo ekstrudirati pomocu Extrude,a zatim te dvije povrsine spojiti pomocu Loft(taj dio ni kod boce jos nisam uspio uraditi),ali tu bi bio problem kako dimenzionisati debljinu limova kad se u GSD modulu debljine povrsina smatraju nulom tj zanemaruju se.

Imbus zavrtanj(poz 4),Kuciste(poz 5),Navrtka(poz 6),Navrtka(poz 7),Zavrtanj(poz 8)
Za sve ove pozicije pitanje je jedno:Kako modelovati navoj,da li onako kako si objasnio u tutorialu Modelovanje vijka(to bi islo dosta sporo),
ili nekako drukcije.
Postavicu ovdje Puz koji sam uradio

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
prije svega cestitam uradio si ga tacno.
e sad oko dozera. to kad izmodelujes u generativ shape design-u onda predes u part design sve ce ostati isto osim palete alata. tu imas opciju Thick surface. kojom odredujes debljinu zida.
a ovo oko navoja. u part designu iams opciju Thread/Pad kojom radis vanjski navoj, a ko zelis da uradis navoj u rupi to radis tako sto opcijom hole napravis rupu i tako pri kreiranju hole podesis da ima navoj.
a ako ga budes radio da se vidi onda ga u tehnickom crtezu neces vidjeti.
evo ti dozer pa vidi kako sam ga uradio.
i da te jos pitam imas li ti kakvih 2d crteza iz kojih bi mogli da radimo modele.
ako imas postavi da uradimo.
ok*?=

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
evo da postavim sliku jednog crteza iz kojeg bi trebalo da se radi model.
pa ako neko ima zelju ili volju da ovo dimenzionise bilo bi dobro. i da ga uradi u bilo kojem programu ne samo u catia-i

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Nasao sam jedan crtez koji se zove Masina za produzenje drveta koji sam konstruisao prije dvije godine.Imao sam vise ovih crteza uradjenih
u AutoCAD-u,ali mi je jednom pao sistem pa su mi nestali.Ovaj sam slucajno sacuvao na CD-u.Volio bih kada bi se uspjelo uraditi ovaj crtez u CATIA-i jer bi se nakon toga u CATIA-i mogli raditi i slozeniji crtezi.Ovakva masina je potrebna svakoj tvornici namjestaja.Radi pomocu pneumatike.Kada se postave dva drvena elementa za spajanje dva vodoravna pneumatska klipa gurnu(pozicioniraju)komade do granicnika,
zatim se oni iskljucuju,a ukljuce se dva vertikalna pneumatska klipa koji koji izvrse pritiskivanje komada uz platformu,tada se i ta dva klipa iskljuce,a ukljuci se horizontalni klip koji se nalazi ispod platforme i primakne prvi element drugom(drugi je nepokretan)i cvrsto ga pritisne
i prvi komad biva spojen sa drugim pomocu specijalnog ljepila.I onda se za to spaja treci pa cetvrti itd element.Na kraju platforme opostavljen je elektromotor sa testerom koji se pomocu vodjica(tockica) moze gurati napred nazad.Sluzi za sjecenje sastavljenog komada na odgovarajucu duzinu.Kao sto sam rekao par pneumatskih klipova kada obavi odgovarajucu radnju iskljuce se.Sledeci klipovi znaci cekaju da se prethodni iskljuce pa se tek onda oni ukljuce.To vrijeme cekanja(da se ne bi vise klipova ukljucilo istovremeno) regulise se  rucno na vremenskim relejima.

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
evo bas sad gledam ove crteze i nekako su mi svi jednostavni.
Jesu li svi crtezi u ovome. Ovo je lahko uraditi. Samo pri sklapanju je tesko. i da te jos pitam: ove prve dvije pozicije vidim da su U profil. koliko je onda debljina zida.?
ja cu onda ovo poceti modelirati ako su svi crtezi ovdje.??
poz.

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Davno sam to radio,ali mislim da su svi crtezi tu.To sto pitas za U-profil to je U-65 profil,sve te dimenzije imaju i u pregledu pozicija.Posto je profil standardni pise se samo sirina b profila i duzina(mislim pri narucivanju profila).Inace debljina i sve ostale dimenzije profila mogu se naci u prirucniku Bojan Kraut.Prema Krautu debljina zida profila U-65 je 5.5mm,ali to je jedna stranica(srednja),postoje jos dvije stranice i na njima postoje i radijusi,a i pod nagibom je,znaci za to moras koristiti navedeni prirucnik.Znam da je jednostavno modelovati pozicije,ali ovde bi trebalo uraditi sve komplet,znaci i sklapanje.Sto se sklapanja(Assembly)tice ja sam vec u jednom postu napisao da sam u vezi toga vrlo malo radio.Znam osnovne principe,ali nisam dosta vjezbao pa bi bilo dobro da ova masina posluzi kao vjezba obzirom da nije komplikovana.Pa eto,zasad toliko.

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
vec sam izmodelovao sve do sklopa 7 koji trenutno sklapam.
pa kad uradim ovo ostalo postavljat cu slike. i sklapat u glavni sklop pomocu podsklova.
imam kraut tako da cu po njemu to uraditi.
Kako ide separater=?

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Tek sam sad poceo da radim poz Dozer pa cu vidjeti kakav ce model ispasti posto ne radim dugo u GSD-u.

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Posto sam samo uradio Inbus zavrtanj postavicu ga ovdje,ali mi se cini da mi unutrasnji V-otvor vizuelno nije dobar iako su dimenzije u redu.
Kad uhvatim vremena radicu i ostale pozicije

Pozz