3DHR.net

Modelovane vijka-- tutorial

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
evo odlucio sam da postavim jedan tutorial za pocetnike u catia-i..
radi se o modelovanju vijka...
korak po korak.
prvo sto vam predlazem je da poredate paleta alate onako kako vam odgovaraju...
desnim klikom na bilo koju alatku otvara se podmeni u kojem iskljucujete ili ukljucujete neku od alatki.
vi ukljucite paletu Reference Elements (extended)
dobicete paletu za kreiraje osnovnih geometriskih elemenata.: tacka, prava, povrsina

Hvala i od mene za ovaj primjer.Iako sam uradio prilicno zadataka iz Part Design-a ipak se jos uvijek smatram pocetnikom.Zamolio bih ako neko zna da mi kaze gdje se moze naci kako se modeliraju zupcanici.Pretrazivao sam mnogo po Internetu,ali nisam nasao.Kada je u pitanju zupcanik sa ravnim zupcima mislim da je tu potrebno uraditi jedno medjuzublje,prosjeci ga pomocu funkcije Pocket,a zatim umnoziti pomocu Circular Pattern.Problem mi je sto ne znam kako da konstruisem evolventni profil zupca.Znam da je evolventa povrsinska putanja tacke koja se nalazi na jednom kraju stapa,kada se taj stap kotrlja po krugu,ali ne znam kako da to nacrtam u CATIA-i.
Kada su u pitanju zupcanici sa kosim zupcima to zaista ne znam kako se radi.Samo pretpostavljam da se i tu koristi funkcija Helix koja se
nalazi u zicano povrsinskom modulu(Wireframe and Surface) kao i u ovom primjeru.
Ono sto bih jos volio naci je kako se modeluju konicni zupcanici,puzni tockovi i puzni vijci.
meni je drago da si zainteresovan.
jeli studiras ili..
i javi mi se na msn frenki_23@hotmail.com pa cu ti fino i postepeno objasniti kako se to radi a mozda i napravim tutorial. uglavnom radi se tako sto se u skecher-u nacrta evolventa slicno kao sto si ucio i tehnickog crtanja u srednjoj skoli (to cu ti pokazati) i onda samo u sketcheru umnozis koliko vec zuba ima prvo radi proizvodljno dok ne skontas kako ide pa onda po proracunu. i onda kad izades iz sketchera samo to padujes na debljinu koju vec zelis i to je to.,.

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Trenutno se ne mogu javiti na e-mail jer mi je dosta losa konekcija tako da ni nakon dosta pokusaja nisam uspio da udjem u e-mail.To cu uciniti drugom prilikom.Pa ja ne studiram.Zavrsio sam Masinski fakultet 1999god.Program Catia radim samostalno jer smatram da je to program buducnosti pogotovo sada kada se mnoge firme privatizuju.Ima daleko vece mogucnosti od programa AutoCAD koji znam raditi.Vec sam u prethodnom postu rekao da sam uradio dosta zadataka,ali iz Part Design modula i Sketchera.Ipak se smatram pocetnikom posto u CATIA ima dosta modula koje jos nisam ni poceo raditi.Znam da ima konstrukcija evolvente i drugih krivih u nekim srednjoskolskim knjigama,ali nazalost nemam ih vise.Ponecega sam se i sjetio.Znam da se centri zakrivljenja evolvente ako se radi o zupcaniku nalaze na osnovnom krugu ciji se precnik dobije kada se podeoni precnik pomnozi sa kosinusom osnovnog ugla(20°) itd.Iako nisam jos uvijek nacisto 100% kako da izmodelujem zupcanik sa ravnim zupcima mene zapravo vise interesuje kako se modeluje zupcanik sa kosim zupcima i dalje konicni zupcanici i puzni parovi.Zato bih te zamolio ako si u mogucnosti da mozes da postavis link da to ucinis jer vjerovatno ima jos ucesnika koje ta oblast interesuje.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
ma nije problem postavit cu screnshoot kako izgleda gotovo crtanje u sketcher-u evolvete i pojasniti. pa da vidite svi. poz.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
evo hamza objasnjenje kako se crta evolventa.
imas na slici ovaj precnik tj podnozni sa kojeg pocinjes crtati evolventu tj prvo podjelis cetvrtinu kruga na npr. 8 djelova onda povuces linije upravne na njih. ali da je duzina te linije jednaka duzini luka od te linije do vertikalne ose. i onda sa spline sponis to. i onda nacrtas podioni precnik pa ga kopiras u onoliko zuba koliko ti treba. ja sam ovo radio proizvoljno samo da vidis kako to izgleda.
i onda na kraju kad sve to uradis pad-ujes i to je to jos mao dorada.
ako imas jos pitanja slobodno pitaj.

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Hvala Denis.Skuzio sam konstrukciju evolvente i vec sam izmodelirao jedan zupcanik sa ravnim zupcima.Ja sam radio ovako:
1.Nacrtao krug vanjskog precnika zupcanika
2.Pad-ovao ga na odgovarajucu debljinu
3.Ponovo usao u Sketch kliknuvsi prethodno na jednu ceonu stranicu prethodno dobijenog valjka
4.Nacrtao krug unutrasnjeg precnika zupcanika
5.Konstruisao evolventni bok zupca
6.Prekopirao pomocu Mirror taj nacrtani bok zupca i nacrtao radijuse u podnozju medjuzublja
7.Izvrsio trimovanje svih nepotrebnih linija tako da je ostalo samo jedno medjuzublje
8.Pocket-ovao to medjuzublje i izasao iz Sketch-a
9.Pomocu Circular Pattern umnozio odgovarajuci broj medjuzublja i samim tim dobio trazeni broj zuba.

Sto se ovih zupcanika sa ravnim zupcima tice nemam sta pitati,ali me interesuje kako se modeliraju zupcanici sa kosim zupcima.Poznajem
njihovu geometriju,ali nacin modeliranja ne.Ustvari mislim da se i kod njih kao i kod navoja koristi funkcija Helix tj pomocu Helixa se izradi
jadno helikoidno(koso)medjuzublje,a zatim se umnozi pomocu Circular Pattern,ali ovo je samo moja pretpostavka.

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
jednom prilikom sam radio zupcanik sa kosim zupcima ali sam nesta kombinovao sam referentnim tackama pa sa rib dao profil zupca i onda njegovu potanju. ali koliko znam (provjerit cu) da se to radi u generativ shape designu jer se putanja zadaje po povrsini tj manjem obimu zupcanika.jesi li ista radio u generativ shape designu. to bih ti preporucio jer bez njega dosta djelovaneces moci izmodelirati. pokusaj sta raditi pa ako ne uspijes onda javi da pomognem ako znam. poz.
evo jedan rotor tezak za modelovat pa pokusaj.

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Dosad sam radio zadatke iz Sketcher-a,Part Design-a i Assembly Designa.Imam neku zbirku zadataka i tu sam uradio sve zadatke iz tih
modula.Generative Shape Design tek sam danas malo gledao i pokusavao da bar jedan zadatak da rijesim,ali nije islo.Iz Generative Shape Design-a imam oko 10-tak zadataka i svaki ima na samom pocetku neku sliku za koju ne znam kako je dobijena,a i nema objasnjenja.Ti vjerovatno imas te zadatke pa ces znati o cemu govorim.Evo npr zadatak koji se zove Plasticna boca.Njgovo rjesavanje zapocinje ovako:

"Otvaramo startni model BocaStart.CATPart."(Ovim se vjerovatno misli da dio koji radimo nazovemo BocaStart iako mi nije jasno zasto pise Start i to usvakom zadatku).Odmah ispod tog natpisa imaju dvije povrsine.Jedna predstavlja dio dna boce i to popolovlje,a druga je savijena u obliku slova U i medjusobno se sijeku.Ja ne znam kako da te povrsine dobijem da bih mogao dalje raditi.Tu se dalje vrsi trimovanje dviju povrsina,funkcija Split za prerezivanje povrsina,Join za sastavljanje i dr da se dobije dno boce.Dalje treba otvoriti novi Open Body za
tijelo boce i opet novi za grlo boce.Sve bih to nekako i rijesio kad bih mogao dokuciti kako se postavljaju povrsine na samom pocetku.Ja sam u ovom modulu tek poceo da radim,a svaki pocetak je tezak.Pa ako si me razumio onda bih te zamolio da mi to malo pojasnis.Moze i na e-mail:
hamza_mujanovic@live.com.

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e imam te zadatke. i radio sam taj primjer. doduse to je malo tesko jer ni ja sam ne znam mjere koje su na pocetku. ali ja sam taj pocetni part nacrtao ovako:
prvo odaberes ravan npr. yz i udes u sketcher onda nacrtas profil presjeka dna boce npr. horizontalno 100 mm i onda vertikalno 50 mm i onda stavis neki radiou tu. onda izades iz sketchera i sa opcijom revolve to zarotiras za 180o vidjeces da ces dobiti dio koji nije zapreminski vec povrsinski.
onda opet odes u ravan yz i crtas taj profil U i onda izades iz sketchera i onda ulazis u ravan zx i tu crtas profil odnosno putanju po kojoj ce to slovo u da ide. znaci od slova u pa da sjece bocu i da izlazi napolje.
kad to uradis izlazis iz sketchera i onda opcijom SWEEP odaberes za profil to slovo U a za guide curves odaberes to sto si posljednje nacrtao tj. putanju slova U.
klikni na Ok i dobit ces taj model i ostalo imas u tom tutorialu.
samo nisam ni ja nas nacisto sa generativ shape designom, jer nemam vremena d aga radim. sad kraj polugodista pa tako to.
Ako imas jos kakvih pitanja samo pitaj.
nadam se da sam ti pomogao.Ako uspijes uraditi javi. OK
poz.

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Hvala.Jesi mi pomogao.Poslije tvog posta stvari su mi postale dosta jasnije.Uradio sam dno boce na nacin:"Kada sam dobio dvije povrsine koje se sijeku kao na prvoj slici izvrsio sam trimovanje,zatim Edge Fillet.Dalje sam pomocu Plane definisao dvije ravnine zakrenute za 36° i -36° u odnosu na referentnu ZX ravan,a zatim izvrsio rezanje pomocu funkcije Split i tako dobio segment pod uglom od 72stepena.Potom sam prema objasnjenju u tutorialu izvrsio rotaciju tog segmenta 5 puta itako dobio kompletno dno boce.Dalje je trazen novi Open Body.U ravnini XZ definisao sam novi Sketch i tu je trebalo napraviti jos dva takva Sketch-a pomocu Parallel Curve Definition.Dalje sam definisao ravninu udaljenu 100mm od XY ravni i u toj ravnini je trazeno Da se nacrta krug precnika 150mm i jos jedan paralelen udaljen od prvog za 1.5mm.(Ovde sam se malo zbunio,jer nisam znao jeli se radi o dvije koncentricne kruznice u formiranoj ravni gdje je jedna kruznica precnika 150mm,a druga 150-3= 147mm ili dvije kruznice obe precnika 150mm koje se nalaze u dvije ravni,jedna u ravni 100mm udaljenoj od XY,a druga u ravni udaljena za 100-1,5=98.5mm od ravni XY.Ipak sam pretpostavio da se radi o prvom slucaju tj o dvije koncentricne kruznice u jednoj ravni.Dalje je trebalo vrsiti kombinaciju krivulja koristeci funkciju Combine.Tu sam stao jer mi nesto nije islo.Mozda one tri krive nisam uradio po pravilu.To ili nesto drugo.Vidjecu.Medju onim PDF fajlovima sa tutorialima vidio sam i jedan koji se zove Wireframe & Surface_Manual gdje ima dosta toga objasnjnoga u vezi ovog modula pa cu to pogledati i onda nastaviti ovaj zadatak.

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
nemoj se puno opterecavati sa tim mjerama.
crtaz jednu kruznicu kao jedan sketch pa onda drugu kao drugi.
i onda sa kombine probaj kao na slici. mozda ti uradim video tutorial kako se to radi. ako budem imao vremena iduce sedmice jer sad je kraj skole pa zato sam malo zauzet. pokusaj pa mi javi.

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Nekoliko dana ovaj zadatak nisam radio,a onda sam opet pokusao i vidio gdje sam grijesio kada se radi o kombinaciji Combine tj pogresno sam ih redao.to sam rijesio i dobio Sweep povrsinu.Ovu dobijenu povrsinu je trebalo umnoziti 4 puta pomocu Translate na rastojanju 25mm,a zatim ih na kraju spojiti funkcijom Join(Ovo sam sve uradio ovako,ali mi nije jasno o kakvom je spajanju ovde rijec posto su Sweep segmenti na rastojanju 25mm jedan od drugog,jedino ako se vrsi neko spajanje svakog od njih zasebno).Dalje je trebalo skicirati profil "Tijela Boce",zarotirati ga za 360 stepeni pomocu Revolve i onda funkcijom Trim spojiti povrsine sto sam i uradio.Dalje je opet trebalo dodati novi Geometrical Set(Open Body) i nazvati ga "Grlo boce" i definisati dvije nove referentne ravni na udaljenosti 180 i 270mm od ravni XY,a u ravni ZX nacrtati profil "Grla boce" i zarotirati ga za 360 stepeni pomocu Revolve.To sam uradio i imam izmodelirano "Dno boce","Tijelo boce" i "Grlo boce",a izmedju Grla boce i Tijela boce ostao je prazan prostor.Ovde je trebalo izmedju dvije postavljene ravni postaviti jos jednu i na njoj nacrtati krug precnika 130mm(inace precnik tijela boce je 150mm).I sad je trebalo pomocu Boundary izdvojiti granice povrsina(kruznice) i pomocu te tri kruznice funkcijom Multi Secions Surface napraviti Loft povrsinu.To sam na pocetku bio uradio i na srednjoj kruznici(D=130mm) bilo mi je pravo zaobljenje a na krajevima tj na precnicima 150mm nije bilo zaobljenje nego ostra ivica,dok je u tutorialu i na krajevima zaobljenje.Zato sam to sve pokusao ponovo,ali sada ne uspijevam uopste da napravim Loft povrsinu,stalno mi najavljuje neku gresku.Do kraja zadatka nije ostalo jos mnogo,gledao sam to,ali ovaj dio nikako ne uspijevam da prevazidjem.Na kraju zadatka treba izvrsiti rotiranje kose Loft povrsine 12 puta sto bih mozda i uradio ako bi uspio napraviti tu loft povrsinu gdje se spominje
neka tacka extremum i dobijanje nekih informacija iz kontekstualnog menija sto mi za sad djeluje nejasno.Zato bih te zamolio da ipak ako mozes da postavis video tutorial naravno kada za to uhvatis slobodnog vremena.Ja cu i dalje pokusavati.Mozda i uspijem:

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
uredu. hajd ti postavi sliku screan shoot-a il irender te boce pa da vidimo ako to izgleda.
U kojoj catia-i radis? i hajd ako ti nije sto da postavis taj model pa da ga otvorim da vidim. poz.
inace ja koristim catia V5R18 pa ako je i kod tebe ta da ti posaljem poneki model. poz

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
Ja takodje radim u CATIA V5R18.Moram priznati da jos ne znam kako se postavljaju te slike.Ja cu to nauciti,znam da je to vrlo bitno,ali ovog
trenutka to zaista ne znam.Pa posto stvari stoje tako moze li da ja jos malo detaljnije objasnim gdje mi je nastao zastoj.Prvo da kazem da ja imam neku zbirku zadataka po kojoj radim,a koja se zove:Pocetak rada u CATIA Version 5,a kasnije sam sve te zadatke skinuo sa nekog foruma.Tu ima mozda i koji zadatak vise.Ja cu objasniti prema knjizi jer je i prema tutorialu skoro sve isto.Negdje su recenice malo drukcije formulisane inace to je isto.Ovo sto ja imam izmodelovano je:
-Dno Boce
-Tijelo boce
-Grlo boce
s tim da izmedju tijela boce i grla boce ima prazan prostor duzine 90mm jer su prije toga formirane dvije ravni,jedna za zavrsetak Tijela boce,a druga za pocetak podnozja Grla boce,jedna je od XY ravni udaljena za 180mm,a druga za 270mm.Ja sam stao ondje gdje u knjizi pise:
"Pomocu funkcije Boundary izdvojite granice povrsina(kruznice) kao sto je prikazano na slici.U ravni koju je prethodno potrebno kreirati
 udaljenoj 225mm od XY ravni(ovu ravan sam kreirao) nacrtajte kruznicu precnika 130mm(i tu kruznicu sam nacrtao u toj ravni).Pomocu te tri kruznice kao Section-ima,funkcijom Multi-Sections Surface napravite Loft Povrsinu"
.Zastoj mi je nastao bas ovdje.Kada kliknem na ikonu Boundary pojavi se dijaloski okvir Boundary Definition,a na njemu je:
kod Propagation type je default opcija Point Contiunitu(ovde postoje jos 3 opcije,ja sam koristio ovu,a mozda to nije ona prava
Dalje ispod imamo:Surface edge-tu sam selektovao kruznicu podnozja grla boce(ta kruznica je precnika 150mm) i dalje ispod Surface edge
ima limit 1 i limit 2(limit 2 je neaktivan),a to za limit 1 ne znam sta trebam uraditi.Zato ja kod limit 1gdje stoji No Selection nisam nista selek-
tovao(znam da je to greska,ali nisam znao sta)nego isao na OK.Dalje sam ponovo pozvao Boundary i sve to isto radio i za donji krug
precnika 150mm tj krug na vrhu tijela boce.Zatim sam isao na Multi Sections Surface i selektovao Boundary.1(to je krug podnozja grla boce)
i krug precnika 130mm(taj se krug nalazi izmedju dva kruga precnika 150mm) i Boundary.2(to je krug na vrhu tijela boce) i kada sam posle toga isao na OK pojavila mi se poruka o greski.Pisalo je:
"Update error
Multi Sections Surface.1
Sweep operator
The extrusion of a vertex of the profile leads to a cusp.Use a quide with a smaller curvature"
Znaci nesto grijesim kad je u pitanju funkcija Boundary te mi se zato kod Multi sections pojavljuje poruka o greski.Prema mojoj knjizi do kraja ovog zadatka ima jos samo 2 lista i tu je 7 slika Teksta nema mnogo pa bih te zamolio da mi ovo sto je ostalo malo detaljnije objasnis.

Pozz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
evo sad da ti to malo pojasnim nabrzaka jer nemam sad vremena moram da ucim. a sutra ti objasnim detaljno. dakle. tu ti nije greska u boundariu vec u multiselection durface. jer ako je greska u boundari onda ne mozes klinkuti na ok i da bude uredu.sigurno je da nisi odabrao nesto dobro prilikom odabiranja vodilja i krivih za multi selection surface.
a za ovo da postavis model. iams ispod dole gdje pises ovu poruku. pise  Aditional Options e tu klinkes i postavis model da ja to probam uraditi i da vidim gdje je greska jer mi je tesko ovako na pamet.
eto dakle sutra cu ti pomoci detaljno. poz. moram sad uciti  :-\

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e hamza. hajd postavi taj model pa da vidim kako to da uradis. a jucer sam uradio reparater za meso. pa cu danas postaviti slike u galeriju.