Ja takodje radim u CATIA V5R18.Moram priznati da jos ne znam kako se postavljaju te slike.Ja cu to nauciti,znam da je to vrlo bitno,ali ovog
trenutka to zaista ne znam.Pa posto stvari stoje tako moze li da ja jos malo detaljnije objasnim gdje mi je nastao zastoj.Prvo da kazem da ja imam neku zbirku zadataka po kojoj radim,a koja se zove:Pocetak rada u CATIA Version 5,a kasnije sam sve te zadatke skinuo sa nekog foruma.Tu ima mozda i koji zadatak vise.Ja cu objasniti prema knjizi jer je i prema tutorialu skoro sve isto.Negdje su recenice malo drukcije formulisane inace to je isto.Ovo sto ja imam izmodelovano je:
-Dno Boce
-Tijelo boce
-Grlo boce
s tim da izmedju tijela boce i grla boce ima prazan prostor duzine 90mm jer su prije toga formirane dvije ravni,jedna za zavrsetak Tijela boce,a druga za pocetak podnozja Grla boce,jedna je od XY ravni udaljena za 180mm,a druga za 270mm.Ja sam stao ondje gdje u knjizi pise:
"Pomocu funkcije Boundary izdvojite granice povrsina(kruznice) kao sto je prikazano na slici.U ravni koju je prethodno potrebno kreirati
udaljenoj 225mm od XY ravni(ovu ravan sam kreirao) nacrtajte kruznicu precnika 130mm(i tu kruznicu sam nacrtao u toj ravni).Pomocu te tri kruznice kao Section-ima,funkcijom Multi-Sections Surface napravite Loft Povrsinu"
.Zastoj mi je nastao bas ovdje.Kada kliknem na ikonu Boundary pojavi se dijaloski okvir Boundary Definition,a na njemu je:
kod Propagation type je default opcija Point Contiunitu(ovde postoje jos 3 opcije,ja sam koristio ovu,a mozda to nije ona prava
Dalje ispod imamo:Surface edge-tu sam selektovao kruznicu podnozja grla boce(ta kruznica je precnika 150mm) i dalje ispod Surface edge
ima limit 1 i limit 2(limit 2 je neaktivan),a to za limit 1 ne znam sta trebam uraditi.Zato ja kod limit 1gdje stoji No Selection nisam nista selek-
tovao(znam da je to greska,ali nisam znao sta)nego isao na OK.Dalje sam ponovo pozvao Boundary i sve to isto radio i za donji krug
precnika 150mm tj krug na vrhu tijela boce.Zatim sam isao na Multi Sections Surface i selektovao Boundary.1(to je krug podnozja grla boce)
i krug precnika 130mm(taj se krug nalazi izmedju dva kruga precnika 150mm) i Boundary.2(to je krug na vrhu tijela boce) i kada sam posle toga isao na OK pojavila mi se poruka o greski.Pisalo je:
"Update error
Multi Sections Surface.1
Sweep operator
The extrusion of a vertex of the profile leads to a cusp.Use a quide with a smaller curvature"
Znaci nesto grijesim kad je u pitanju funkcija Boundary te mi se zato kod Multi sections pojavljuje poruka o greski.Prema mojoj knjizi do kraja ovog zadatka ima jos samo 2 lista i tu je 7 slika Teksta nema mnogo pa bih te zamolio da mi ovo sto je ostalo malo detaljnije objasnis.
Pozz