3DHR.net

Modelovane vijka-- tutorial

Offline Dejan Kober

• Administrator
  • Hero Member
  • 3d studio max
    • DD3D Studio
E, super! Dobro si ti to napravio ;) Bravo! E, neka još malo taj tutorial bude tu, bok ne posložim indexiranje tutorial sekcije, pa ćemo ga onda tamo prebaciti ;)
Malo nas je, a'l nas ima!
DD3D d.o.o.: http://www.dd3d-studio.com/

Offline Miroslav Brozović

• Hero Member
    • Blender.hr

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Super, davno je bilo kad sam radil u Catii i vjerovatno više ne bi znal napraviti sve to bez pomoći.
e nikad se nije kasno malo vratiti na catia-u..
imas li ti neke svoje radove..***???
i koliko si dugo radio catia-u i koje module'??
poz

• Hero Member
    • Blender.hr
Imam negdje neke radove al na nekom starijem disku pa bi trebal potražiti. Sve je to bilo u sklopu faksa, pred nekih 4-5-6 godina, i radili smo u sklopu nastave dosta područja koje catia ima al za samostalne radove sam radio samo osnovna modeliranja i animacije bez raznih testova naprezanja ili simulacija izrada i slično. Čak sam i seminar radil o tzv. "umjetnoj inteligenciji" u catii makar to zvuči zanimljivije nego stvarno je... Inače je to strašan program i dobro bi bilo povezati ga s nekim dobrim rendererom da onda to i vizalno dobro ispada.

Offline Bernard

• Pobjednik natječaja
  • Sr. Member
  • *
lijepo, ja nikad nisam kuzio taj helix feature u catiji, doso sam iz solidworksa i tam je malo drugacije, sad mi je puno jasnije, hvala

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
lijepo, ja nikad nisam kuzio taj helix feature u catiji, doso sam iz solidworksa i tam je malo drugacije, sad mi je puno jasnije, hvala
drago mi je da sam pomogao..
jer najbolje se uci na konkretnom primjeru kao sto je ovaj..
i onda je poslije lahko skontati sta trazi taj helix (pocetni tacku, osu oko koje obilazi, koraj i visinu..)
ako sta treba samo reci...
volio bih kad bi neko ako ko zna da napise neki tutorial za ove slobodne povrsine ili modelovanje auta..
naravno u catia-i
poz.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Imam negdje neke radove al na nekom starijem disku pa bi trebal potražiti. Sve je to bilo u sklopu faksa, pred nekih 4-5-6 godina, i radili smo u sklopu nastave dosta područja koje catia ima al za samostalne radove sam radio samo osnovna modeliranja i animacije bez raznih testova naprezanja ili simulacija izrada i slično. Čak sam i seminar radil o tzv. "umjetnoj inteligenciji" u catii makar to zvuči zanimljivije nego stvarno je... Inače je to strašan program i dobro bi bilo povezati ga s nekim dobrim rendererom da onda to i vizalno dobro ispada.
e miroslave hajd potrazi neke te crteze znaci 2d...
a da li mozes nepisati neki tutorial oko ovih slobodnih povrsina u catia-i
npr. ovo autoamtive cllase A, i tako to..
npr. oko modelovanja auta da li znas sta??
poz
bilo bi korisno i meni a i ostalima..

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e jos ako neko zna kako se prebaca iz catia-e u 3ds max..
samo radi rendera...
jer je u catia-e veoma los--

Offline Mate Maksan

• Hero Member
  • fanatic
    • moja birtija
Dobar tut.. mislin da ću uskoro morat savladat catiu zbog (možda) budućeg posla.. pa slobodno još koji napiši..neke osnove i tako..  ;)

• Hero Member
    • Blender.hr
e miroslave hajd potrazi neke te crteze znaci 2d...
a da li mozes nepisati neki tutorial oko ovih slobodnih povrsina u catia-i
npr. ovo autoamtive cllase A, i tako to..
npr. oko modelovanja auta da li znas sta??
poz
bilo bi korisno i meni a i ostalima..

Budem potražil radove al tutorial sumnjam da budem radil, trebalo bi mi neko vrijeme samo da se prisjetim raditi u catii

Offline Bernard

• Pobjednik natječaja
  • Sr. Member
  • *
ja sam u catiji radio part design, sheet metal, assembly, drawing ili drafting, freestyle, generative shape design i malo sam se igro sa renderom i  malo sa sculptanjem i poligon modeliranjem. catija ima dosta tih workbenchova i stalno dolaze novi, sto se tice tutorijala tesko je nac na netu, najbolje ti je da sam isprobavas funkcije i da citas dokumentaciju od catije, koju mozes skinuti s neta, velicine je oko 2Gb  imas i tutorijale i gotove primjere, ali automotive je slabo dokumentiran. Na youtube mozes isto nesto videotutorijala nac.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Dobar tut.. mislin da ću uskoro morat savladat catiu zbog (možda) budućeg posla.. pa slobodno još koji napiši..neke osnove i tako..  ;)
uredu mate vidjet cu pa cu veceras napisati tutorial o osnovnim naredbama u catia-i..
za sve koji tek pocinju..
a hajd mi dajte neku temu sta da modeliram, ima li neko nekih 2d crteza..
pokusajte gdje naci..
ja sam pokusao po netu da sta nadzem ali bez uspjeha..
pa eto pokusaj i ti sta..
a tutorial ce ubrzo..
poz

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
ja sam u catiji radio part design, sheet metal, assembly, drawing ili drafting, freestyle, generative shape design i malo sam se igro sa renderom i  malo sa sculptanjem i poligon modeliranjem. catija ima dosta tih workbenchova i stalno dolaze novi, sto se tice tutorijala tesko je nac na netu, najbolje ti je da sam isprobavas funkcije i da citas dokumentaciju od catije, koju mozes skinuti s neta, velicine je oko 2Gb  imas i tutorijale i gotove primjere, ali automotive je slabo dokumentiran. Na youtube mozes isto nesto videotutorijala nac.

e mozs li mi malo objasniti ovaj freestyle i generative shape design..
jer mi treba da i to malo radis..
a sad sa u septembru pocinjem raditi DMU kinematics i NC manufacturing..
pa ce i od toga stici tutoriali.
a mozes li sta malo napisati oko toga???
poz

Offline Mate Maksan

• Hero Member
  • fanatic
    • moja birtija
uredu mate vidjet cu pa cu veceras napisati tutorial o osnovnim naredbama u catia-i..
za sve koji tek pocinju..
a hajd mi dajte neku temu sta da modeliram, ima li neko nekih 2d crteza..
pokusajte gdje naci..
ja sam pokusao po netu da sta nadzem ali bez uspjeha..
pa eto pokusaj i ti sta..
a tutorial ce ubrzo..
poz

Pošto nikad nisam koristia najbolje bi bilo ono najosnovnije.. alatna traka i naredbe... Tnx!

Offline Hamza Mujanovic

• Full Member
evo odlucio sam da postavim jedan tutorial za pocetnike u catia-i..
radi se o modelovanju vijka...
korak po korak.
prvo sto vam predlazem je da poredate paleta alate onako kako vam odgovaraju...
desnim klikom na bilo koju alatku otvara se podmeni u kojem iskljucujete ili ukljucujete neku od alatki.
vi ukljucite paletu Reference Elements (extended)
dobicete paletu za kreiraje osnovnih geometriskih elemenata.: tacka, prava, povrsina

Hvala i od mene za ovaj primjer.Iako sam uradio prilicno zadataka iz Part Design-a ipak se jos uvijek smatram pocetnikom.Zamolio bih ako neko zna da mi kaze gdje se moze naci kako se modeliraju zupcanici.Pretrazivao sam mnogo po Internetu,ali nisam nasao.Kada je u pitanju zupcanik sa ravnim zupcima mislim da je tu potrebno uraditi jedno medjuzublje,prosjeci ga pomocu funkcije Pocket,a zatim umnoziti pomocu Circular Pattern.Problem mi je sto ne znam kako da konstruisem evolventni profil zupca.Znam da je evolventa povrsinska putanja tacke koja se nalazi na jednom kraju stapa,kada se taj stap kotrlja po krugu,ali ne znam kako da to nacrtam u CATIA-i.
Kada su u pitanju zupcanici sa kosim zupcima to zaista ne znam kako se radi.Samo pretpostavljam da se i tu koristi funkcija Helix koja se
nalazi u zicano povrsinskom modulu(Wireframe and Surface) kao i u ovom primjeru.
Ono sto bih jos volio naci je kako se modeluju konicni zupcanici,puzni tockovi i puzni vijci.