3DHR.net

Windows 64 bit - iskustva (problemi) i tako to...

Offline Goran Jamicic

• Sr. Member
    • Portfolio
Flešanje biosa riješilo stvar :), a kupio sam vistu 64 i čini se ok, samo sad to treba sve zakrpat... max mi radi ok malo šteka vjuport al popravit će se. Nema više pucanja mentala kad mu fali memorije (tenks Ivice :)

Vec sam par puta naisao na temu da nekome puca MR zbog manjka memorije. Sa koliko memorije radis ? Meni se taj problem u mayai nikada jos nije javio a ni pri batch rendu iz komandprompta. Znam da se kod Mayae moze ograniciti tocno koliko memorije oces da ti potrosi MR. Neznam kako je sa Maxom.

Offline Nikša Batinić

• Hero Member
  • pomalo :)
Ma možeš i u maxu al kad fali onda mu fali jednostavno pukne, prije sam radio sa 4GB pa sam nadogradio na 8GB i sad je sve ok, iste scene koje su pucale sad ne pucaju pa sam zato zaključio da je do memorije

Offline Dejan Šparovec

• Wielder of the Force
  • Pobjednik natječaja
  • Hero Member
  • *
  • not enough mana
Za xp ti neznam, Vista prepozna odma. Jesi probao na add new hardweare ?

hm.. nisam probao, bum poslije, doma koristim XP64 samo na prezahtjevnim scenama, u firmi nema problema sa stickom...

Offline Ivica Horvat

• Hero Member
Bez problema mi win xp 64 prepoznaje sve moguce stickove, i prijenosnike i mobitele i sve sto gurnem u komp.
Dakle, nesto tehnicke prirode te zeza. meni na poslunije htio 32 bitni prepoznavat neke stickove, nakon service packa
se popravio.
doh!

Offline Dejan Kober

• Administrator
  • Hero Member
  • 3d studio max
    • DD3D Studio
Bez problema mi win xp 64 prepoznaje sve moguce stickove, i prijenosnike i mobitele i sve sto gurnem u komp.
Dakle, nesto tehnicke prirode te zeza. meni na poslunije htio 32 bitni prepoznavat neke stickove, nakon service packa
se popravio.
Da, mislim da bi bilo nekaj tehničke prirode, jer meni prije xp64bit nije prepoznavao vanjski disk preko USB-a, ali je to proradilo nakon reinstalacija sistema.

Btw, instalirao sam si Windows server 2008 i moram priznati da sam zadovoljan kako radi; djeluje kao hibrid između Xp-a i Viste, s time da ima dobre karakteristike od oba sistema. Jedino je problem što trebate potrošiti jedno sat vremena da bi ga stvekali da bi dobili punu funkcionalnost i vizualni izgled (aero theme) normalnih windowsa. Troši dosta rama u usporedbi sa xp-om (oko 50% više), ali opet duplo manje nego vista. I rade mi na njemu svi programi koje sam koristio i na XP64 bit. Trenutno večinom još uvijek radim na XP64 bit, prvenstveno radi togga kaj ipak ima jednu Vistinu manu; viewport u maxu je dosta sporiji nego u XP-u...  :(
Malo nas je, a'l nas ima!
DD3D d.o.o.: http://www.dd3d-studio.com/

Offline Denis Tubok

• Hero Member
Drivera nema za stari (ugasla firma ili model) ili neki egzotični hardver.
Za aktualni, i od imalo jače firme - ima. (bar za sav moj hardveraj, koji i nije nešto fensi-šmensi :)).
Glede iskustava ... moja su jako dobra, memorija radi ok (provjereno 4,6 i 8GB), brži je rendering ~15% (x64 verzija Cinema4D R10.5) i sve skupa je stabilno. Nisam stavljao SP2, jer sve radi ok (nije zbog WGA, imam sve licence :))
Btw. XP x64 je više Win2003 nego WinXP.

e malo pretrazujem oko xp-a x64 i vidim tvoj post kako kazes da je brzi rendering 15% na x64 sa 4,6 ili 8 gb rama. kad koliko ja znam xp 32 bitni prepozna i koristi za rad samo 2Gb rama.
i odlucio sam da i ja sebi instaliram xp x64 jer mislim da cu dobiti na performansama.

Offline Lewis

• Hero Member
    • Lewis Design
e malo pretrazujem oko xp-a x64 i vidim tvoj post kako kazes da je brzi rendering 15% na x64 sa 4,6 ili 8 gb rama. kad koliko ja znam xp 32 bitni prepozna i koristi za rad samo 2Gb rama.
i odlucio sam da i ja sebi instaliram xp x64 jer mislim da cu dobiti na performansama.

Bok !

Hmmm, nije bas tako :) tj. 32bit system prepozna 3-3.5GB rama (zavisno od ostalih komponenti u kompu ali prosjek bude 3.25GB) ali jedan PROCES (program) nemoze korisititi vise od 2GB sto je limit 32bit systema. Znaci osataih 1.25GB mozes koristiti za druge programe i slicno 8multitasking). Dakako jos postoji i tzv. 3GB switch gdje se pomocu par linija u system ini moze "natjerati" Xp32bit da korisiti 3GB po procesu, jedini bed je sto se meni taj 3GB switch nije bas pokazao stabilnim (a nisma jedini ;)) pa sam ipak presao na 64bit ali nekima radi sasvim stabilno :) :). Stos je samo sto sa sadasnjim cjenama rama kad 8GB kosta 1000kn grijeh je uopce imati 4GB ili manje :D :).
--------------------------
Lewis
www.lewis.tomsoft.hr
----------------------------

Offline Danijel

• Full Member
na istom kompu imam i vistu 32bit, i 64bit...
što se tiče viste x64, imam samo riječi pohvale, osim činjenice da neke aplikacije nisu još razvijene (npr. adobe flash)

no što i nije neki bed jer ako instalirate 32 bit aplikaciju, ona će radit i ponašat se ko 32bit aplikacija
(npr. 32 bit opera, sa instaliran 32bit flash, radi flash na stranicama normalno)

što se tiće performansi
imam
intel quad core 2.5GHz
ati radeon HD 3850
4 Gb rama

primjetih da Cinema 4D, na x64 (al pokrenuta x64 ver. Cineme) izrenderira stvari 20% brže..., pa ti vidi...
naravno kada se pokrene 32bit aplikacija brzina renderiranja ista ko da ste pokrenuli Cinemu na 32bit Visti

i da potvrdim odgovor na post prije, da primjetih da 32bit vista kuži 4gb rama, al kad mi je cinema trebala više od 2gb, zahtjev odbijen, pisalo točno insufficient memory

Offline Denis Tubok

• Hero Member
na istom kompu imam i vistu 32bit, i 64bit...
što se tiče viste x64, imam samo riječi pohvale, osim činjenice da neke aplikacije nisu još razvijene (npr. adobe flash)

no što i nije neki bed jer ako instalirate 32 bit aplikaciju, ona će radit i ponašat se ko 32bit aplikacija
(npr. 32 bit opera, sa instaliran 32bit flash, radi flash na stranicama normalno)

što se tiće performansi
imam
intel quad core 2.5GHz
ati radeon HD 3850
4 Gb rama

primjetih da Cinema 4D, na x64 (al pokrenuta x64 ver. Cineme) izrenderira stvari 20% brže..., pa ti vidi...
naravno kada se pokrene 32bit aplikacija brzina renderiranja ista ko da ste pokrenuli Cinemu na 32bit Visti

i da potvrdim odgovor na post prije, da primjetih da 32bit vista kuži 4gb rama, al kad mi je cinema trebala više od 2gb, zahtjev odbijen, pisalo točno insufficient memory
ja bih presao na vistu x64 ali mi je jedini problem sto mi catia ne moze na njoj i sto mi internet izbaca sa viste.
ne mogu to rjesiti tako da...

Offline gecKKo

• Newbie
  • *

slazem novu kantu i zanima me vasa procjena sto je bolje staviti : vista ili xp x64 ?

Nesto sam citao po forumima ali me zanima procejna 3Dejasa.
Thx

Offline Denis Tubok

• Hero Member
Koristio sam i vistu i xp.  I sad sam na xp x64 i puno mi je bolji od viste, jer mi na visti dosta programa ne radi, ne radi catia a to mi je najvise potrebno.
I vjeruj mi da sam jako zadovoljan xp-om.

Offline Z O X

• Full Member

Hmmm, nije bas tako :) tj. 32bit system prepozna 3-3.5GB rama (zavisno od ostalih komponenti u kompu ali prosjek bude 3.25GB) ali jedan PROCES (program) nemoze korisititi vise od 2GB sto je limit 32bit systema. Znaci osataih 1.25GB mozes koristiti za druge programe i slicno 8multitasking). Dakako jos postoji i tzv. 3GB switch gdje se pomocu par linija u system ini moze "natjerati" Xp32bit da korisiti 3GB po procesu, jedini bed je sto se meni taj 3GB switch nije bas pokazao stabilnim (a nisma jedini ;)) pa sam ipak presao na 64bit ali nekima radi sasvim stabilno.

2 GB nije limit programa nego načina na koji Windowsi dodjeljuju memoriju. BTW x86 Windowsi mogu adresirati više od 4 GB RAM -a, ali 32 bitna aplikacija ne može adresirati više od 4 GB od čega pola uzimaju sami Windowsi (uzimaju 1 GB sa 3G switchom). Dakle x86 računalo sa 8 GB može dati 4 GB na dvije aplikacije (pola od tih 4 ide Windowsima).

Ti si prvi kojeg sam čuo da ima problema sa 3G switchom.

Koristio sam i vistu i xp.  I sad sam na xp x64 i puno mi je bolji od viste, jer mi na visti dosta programa ne radi, ne radi catia a to mi je najvise potrebno.
I vjeruj mi da sam jako zadovoljan xp-om.

Brzina renda za Cinemu x64: Win7 > Vista >> XP

Meni Catia radi uredno sa Vistom x64 ...

slazem novu kantu i zanima me vasa procjena sto je bolje staviti : vista ili xp x64 ?

Win 7.
Ako nemaš strpljenja stavi Vistu x64.

Offline Denis Tubok

• Hero Member
E da ja tebe pitam o kojoj se catia-i radi.
Jeli x64 catia.
Kod mene je 32 bitna catia i ona ne radi na visti.

Offline Z O X

• Full Member
E da ja tebe pitam o kojoj se catia-i radi.
Jeli x64 catia.
Kod mene je 32 bitna catia i ona ne radi na visti.

Da, 64 bitna, V6R2009 ...

Offline Denis Tubok

• Hero Member