3DHR.net

Da li PC izumire kao klasična platforma za igre?

Offline Dejan Kober

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 3281
  • 3d studio max
    • DD3D Studio
Prije rasprave pogledajte ovo:
http://www.gametrailers.com/player/35119.html?ref=embedfeat
Riječ je o friškom traileru iz nove Star Wars igre.

A zašto mislim da PC izumire kao platforma za igre? Pa na to razmišljanje me konkretno potaknula gore spomenuta igra; naime, najavljena je za sve patforme (PS3, Xbox 360, Wii, Nitendo ds, PSP), osim PC-a. Dalje, Crytek koji je do sada radio samo ekskluzive za PC je najavio da također prelaze na konzole. Svijestan sam činjenice da su konzole vrlo profitabilne platforme za developer-e igara jer ako netko želi igrati igru za konzole, mora ju kupiti, dok se na PC-u večinom igraju piratske igre.
Dakle, razlog nepovjerenja izadvaća prema PC-u je isključivo radi tog financijskog aspekta, što je i razumljivo. E, sad... pitanje je čija je to greška? Mogli bi reći (a i tako tvrde proizviđaći i izadavaći) da smo si sami krivi za to, jer ne kupujemo igre, nego skidamo piratske igre sa neta. Ali zašto bi i kupovali igre kad imamo mogučnost ih dobiti za malo novca ili čak besplatno? Pogotovo ako uzmemo u obzir cijenu jedne igre, koje se kreću od 300-450 kn u domaćim trgovinama, što je po meni previše. Recimo, nedavno sam htio kupiti orginal Crysis, makar sam ga odigrao u piratskoj verziji, ali mi se igra dopala i rekoh, ajde da kupim orginal, a pošto postoji i Special edition igre sa bonus diskom, onda je odluka pala na tu verziju. Nadao sam se da ću ipak u orginal verziji igre dobiti nešto što nemogu dobiti u piratskoj (kakva fancy kutija, knjiga ili nešto drugo).

I nisam ju kupio... zašto? Pa zato jer sam prvo vidio što se nudi na tom "bonus" disku; dvije animacije (od toga jedna uvodna iz igre), par starih već viđenih clipova na netu, cca 50 skica iz razvoja, te intervju sa ekipom iz Cryteca koji traje smiješno kratko i nema ništa pametnog u njemu. A druga stvar koja me odbila od kupnje je billo to da orginal igra dolazi u običnoj plastičnoj kutijici za DVD-ove.... Sve u svemu, ništa što bi opravdalo investiciju u kupnju orginal igre, tj. ništa što nema i piratska verzija. Sve u svemu trebao sam izdvojiti 450 kn za nešto što već imam.

Poanta ovoga je to da se ne nudi ništa vrijedno investicije u orginal, ništa što bi nekoga potaknulo na razmišljanje o tome da kupi orginal igru.
Dakle, ako ne nude nešto posebno u orginal igri osim same igre, onda bi trebali sniziti cijenu pa da tako pokušaju pridobiti ljude da kupuju igre za PC.

A to sniženje cijene je dodatno opravdano time što recimo jedan film na DVD-u košta oko 120kn, a investicija u neki blockbuster film je ponekad i nekoliko stotina milijuna dolara, dok su investicije u igre daleko manje, pa onda s obzirom na razliku u cijeni igre i filma nije ni čudno da igrača industrija šiša filmsku po zaradi.... A siguran sam da bi sa nižim cijenam ostvarili jednaku ako ne i veću zaradu......

I znam, postoje online servisi preko kojih su igre jeftinije za kupiti, ali nije to to....

Jedino di PC još uvijek prevladava, je mrežno igranje, ponajviše radi toga što opet da bi mogli igrati na službenim serverima, morate kupiti igru. Mislim, mrežno igranje je OK, ali ja rađe odigram dobru single player igru (recimo ovi Star Wars bi mi baš lijepo legli), nego neki MP....

I sad se postavlja pitanje što sa PC-em? Kakva svrha novih grafičkih kartica i ostale gamer-ske opreme ako se sve manje rade ozbiljne igre za PC?  Hoće li PC postati samo alat za izradu igara za konzole? Ili to već i je....  ???

A trebao bi netko uzeti u obzir i to da nove konzole dolaze svakih 2-3 godine i sve igre proizvedene u tom razdoblju rade bez problema na toj konzoli, dok kod PC-a, praktički sa svakom novom igrom morate kupovati i novi hardware, da bi tu igru mogli igrati kako spada. Na kraju ispadne da je igranje na PC-u i sa piratskim igrama skoro jednako financijsko opterečenje za igraće kao i na konzolama, ako ne i veće.... Pa ako još k tome dodate i cijene orginal igara..... Bankrupt here I come!

I što sad? Kupiti konzolu? Pa onda opet dati svako malo po 400-500 kn za novu igru? Hvala ne.... rađe ću igrati stare igre ili ne igrati ništa uopće.... :-\
Malo nas je, a'l nas ima!
DD3D d.o.o.: http://www.dd3d-studio.com/


Offline Dejan Kober

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 3281
  • 3d studio max
    • DD3D Studio
Isuse! Sad sam nakon postanje vidio kolko sam toga nadrobio..... Sry dečki (i pokoja cura).... Čitajte na vlastitu odgovornost  :-\
Malo nas je, a'l nas ima!
DD3D d.o.o.: http://www.dd3d-studio.com/


Offline Hrvoje Kmoniček

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 471
  • Tride Studio
lijep post dejane. e sad, da li pc stvarno postaje samo alat za izradu igara za konzole ćemo tek vidjeti. premda nisam toliko siguran da se više neće raditi igre za njega, mislim naravno neke sjajne. i to što je crytek izjavio da neće raditi igre za pc, mislim da su samo malo brzo to rekli, imaju još dva nastvaka crysisa, warhead i warzone i mislim da će ih napraviti i za pc, a ne samo za konzole. ali nikad se ne zna...
"911 emergency...there's a handsome guy in my bathroom...ooh...wait...cancel that..it's just me." -Johnny Bravo :)


Offline Dejan Kober

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 3281
  • 3d studio max
    • DD3D Studio
Quote
o što je crytek izjavio da neće raditi igre za pc, mislim da su samo malo brzo to rekli, imaju još dva nastvaka crysisa, warhead i warzone i mislim da će ih napraviti i za pc, a ne samo za konzole. ali nikad se ne zna...
Istina Hrvoje, ja se ispričavam, krivo sam naveo; nisu rekli da neće raditi igre za PC, nego su rekli da neće više raditi ekskluzivno igre samo za PC, tj. radit će i verzije za konzole.... ali i to je malo problematično, možda ne u njihovom slučaju, ali u večini slučaja kad se igra radi za PC i za konzole, jer onda rade igru za konzole pa onda naprave port na PC....
Malo nas je, a'l nas ima!
DD3D d.o.o.: http://www.dd3d-studio.com/


Offline Miroslav Brozović

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 460
    • Blender.hr
Brijem da je baš to kaj si napisal za konzole da izlaze svake dvije tri godine i sve igre su optimizirane za tu konzolu da je to glavni faktor u cijeloj priči. Ako pogledaš s developerske strane, njima je lakše odabrati tri-četiri konzole (ovisno o igri) nego raditi optimizaciju za pc da radi na cijelom rasponu grafičkih kartica. Ako bi radili i za pc i za konzole to znači da im se posao podupla a s tim i troškovi.
Druga strana priče je da se dosta igra skida piratskih (istina je da je to balkanski sindrom, u razvijenijim zemljama je drugačiji omjer nego ovdje) i s tu onda studio mora odabrati dal im se isplati raditi igru i za konzole i pc. Iskreno ne znam koliki je opseg dodatnog posla al ako se pogleda GTA IV, igra je izašle pred kojih mjesec dva za konzole a još par mjeseci treba čekati za pc. Tako da je po tome opseg posla veliki. A igre ne postaju jednostavnije već se standardi pomiču iz mjeseca u mjesec.
Možda se i bliži za koju godinu kraj igrama na pc-u, ne svima naravno, ovim značajnijim naslovima barem al iskreno mislim da tržište za pc igre postoji i da kako god da se developeri sad odmiču od takvog pristupa da rade igre za sve mislim  da se nebudu odmakli od rada za pc. Ovi največi studiji koji postoje danas su već prave korporacije postale (ubisoft npr.) a takvi budu sigurno i prepoznali profit u pc-u.

Nadam se da se to nebude dogodilo, nisam gejmer al odigram nešto tu i tamo pa bi i meni bila šteta da se to desi.

p.s. odigram tu i tamo trackmania united u zadnje vrijeme i baš je zabavna igra...  :)



Offline Dejan Kober

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 3281
  • 3d studio max
    • DD3D Studio
@Miroslav: I ja se nadam da se igre na PC-u neće ugasiti, ali činjenica je da ih je sve manje i manje.... pogotovo onih dobrih. To se lijepo da vidjeti na nekim stranicama koje se bave review-ovima igara; omjer u korist konzola je sve veći i veći.....
Jedino di vidim da bi igre za PC mogle ostvarivati profit (a samim time biti i zanimljive proizvođečima) jer online igranje. Za to u večini slučajeva moraš uzeti orginal. Ali opet mislim da i tu trebaju biti pametni; recimo za primjer baš spomenutu Track Maniu; Nations verzija je free, ali ako želite imati sve opcije i sve staze, treba ju upgradati na United verziju. Ali je Nadeo stavio igračima na biranje da li žele šestomjesečnu licencu za 24$ ili fneograničenu za 40$. Mislim da bi trebalo tako ponuditi i za ostale igre; nešto kao varijantu "rentanja" licence; znaći da možeš kupiti licencu za igru (makar ti skinuo piratsku verziju) sa kojom odključaš igru na neko određeno vrijeme, ovisno o tome koji "paket" si uzeo... A ako hočeš kompletnu, onda platiš punu cijenu.

P.S.http://3dhr.net/forum/index.php?topic=1063.0
Malo nas je, a'l nas ima!
DD3D d.o.o.: http://www.dd3d-studio.com/


Offline Tomislav Damjanović

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 698
ok nisam citao onaj prvi post naslov mi je bio dosta :D

nece igre nestati s PCa jer koliko god da su konzole dobre nemogu se natjecat s PCem,,,, a tu je i mali faktor proizvodaca grafickih kartica koji to jednostavno nece dopustiti (nesto kao sto naftne kompanije nedopustaju da se prede na alternativna goriva) :D

kad bi se igre prestale proizvoditi za PC odmah bi se i PC prestao razvijati kako se sada razvija i evo nas brzo u kameno doba :D ali zato su tu Intel, Nvidia i Microsoft koji takvu glupost nece dopustiti,,,,

Microsoft bi jos najvise stete i pretrpio da se igre prestanu za PC proizvoditi jer bi onda ljudi brze i lakse vidjeli da je tu i nekakav "pingvin" kojeg se vise isplati koristiti od Microsoftovih bljuvotina (jedna mala iznimka "Office 12")

Kober i nije da ima sve manje i manje dobrih igara za PC nego ima sve manje i manje dobrih igara za bilo sto,,,,,, jer sve su sada kopija kopije sve ide na isti kalup sve je vec videno,,,,,, na sve im ide samo fancy grafa i to je to

a sto se mene tice i bilo bi dobro da se igre prestanu proizvoditi za PC,,, bilo manje ljudi koji PC kupuju iskljucivo za igranje :D


Offline Hrvoje Kmoniček

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 471
  • Tride Studio
a sto se mene tice i bilo bi dobro da se igre prestanu proizvoditi za PC,,, bilo manje ljudi koji PC kupuju iskljucivo za igranje :D

e to bi jedino bilo dobro, istina da sam i ja kupovo novu grafulju za doom 3, i nove ramove za crysis, ali nisam nikad samo da bi mogao neš bolje i brže odigrat, dobro možda jesam, al doad sam samo dva kompa kupio tak da ono. al istina je da ljudi najveiše koriste PC za igranje, a to je dosta površno, jer tada i Pc postaje konzola, a on to nije, on je puno više, a to svi mi možemo potvrditi na ovoj stranici. e sad se moram pohvaliti(ovo će zvučati kao u nekoj udruzi anonimnih gamera, al hehe) da već od početka nove godine nam 2008 niasm nijednu igru ozbiljno zaigrao osim assassins creeda koji mi ja za 3 dana dosadio.
"911 emergency...there's a handsome guy in my bathroom...ooh...wait...cancel that..it's just me." -Johnny Bravo :)


Offline Juraj Barukčić

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 448
Ma ja cisto sumnjam da ce PC izumrijet kao platforma jer ipak , PCa i dalje ima najvise na svijetu, stalno se novi kupuju i dolaze jaci i jaci, PC trziste je jako veliko i bila bi greska da se to trziste zaobidje jer tu leze pare. :D


Offline Hrvoje Kmoniček

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 471
  • Tride Studio
e al ima još jedna zanimljiva stvar vezana za PC i igre i zašto bi on mogao jednom izumrijeti kao igraća platforma. to je ovo:

recimo imate konzolu neku, uzmimo Xbox 360 i šta sad izašla je nova igra kao gears of war i odlučite ju kkupiti. kupite igru dođete kući sretni ubacite ju u konzolu i uživate....

e a sad recimo ista fora samo za PC. recimo, odeš u trgovinu kupiš gears of war...dođeš kući, prvo znači moraš se i prije kupovine pobrinuti da imaš odgovarajući hardver za tu igru, jer ako će ti igra ići sa framerateom od 2 fps-a onda se uopće ne isplati igrati. i dobro recimo i da iamte odgovarajući hardver, morate se prvo zezati sa svim zaštitama protiv pirata, igra se mora instalirati, a kod ovih novih igara je slučaj da se instaliraju i po sat vremena. i pretprite to vrijeme sve naživcirani, ne možete dočekati da krenete igrati, uđete u igru kad ono bugovi neki i sad treba surfati po netu, forumima, tražiti odogovre da bi na kraju saznali da trebate skinuti neki novi patch. i dk vi na PC-u uopće zaigrate igru, oni na konzolama su već pola prošli. mislim, ovo ne mora biti slučaj, ali se dogodi jeko često, još ako se ima piratska verzija...grozota.

stvarno se ispričavam na svim pogreškama u pisanju.....a ne da mi se sad sve čitati i ispravljati ponovno....
"911 emergency...there's a handsome guy in my bathroom...ooh...wait...cancel that..it's just me." -Johnny Bravo :)


Offline Tomislav Damjanović

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 698
istina ali,,,,, ako imas up to date PC i na njemu odigras igru X pa ju pokusas igrati na konzoli zivot ti se zgadi :D,,,, konzole su sada sve odlicne ali jos nisu ni blizu PCu s kvalitetom grafike,,,,  a sto se tice onih koji bas kupuju igre ko ludi GEJMERA e pa oni imaju i konzole i bjesne PC konfiguracije koje mogu probutati bilo koju igru bilo kada,,, a i sam gameplay je bolji na PCu nego na konzoli,,,,, ;)


Offline Hrvoje Kmoniček

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 471
  • Tride Studio
istina što kažeš,

mislim ,ne želim ja da PC izumre, ali opasno mu prijeti izumiranje. ali opet kako će izumrijeti nešto što je daleko najbolje u određenim slučajevima.
"911 emergency...there's a handsome guy in my bathroom...ooh...wait...cancel that..it's just me." -Johnny Bravo :)


Offline Tomislav Damjanović

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 698
hehe negovori se o izumiranju PCa kao PCa nego

" Da li PC izumire kao klasična platforma za igre"

:D


Offline Juraj Barukčić

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 448
Zato novi GTA jos nije izasao za PC, kad vide kojekakve bugove na konzolama mogu to prepraviti za PC. A i da, igranje na PCu nije ni blizu kao na konzolama. Imao sam ja PSOne. :D


Offline Dejan Kober

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 3281
  • 3d studio max
    • DD3D Studio
Ne znam, dečki.... mislim, siguran sad da budu uvijek postojale igre za PC, samo ono kaj me brine i radi čega sam pokrenuo ovu raspravu je to da je pitanje kakve će igre biti na PC-u....
Jer ono prema čemu polako ide većina igara na PC-u je online igranje za koje moraš platiti da bi mogao igrati ili neke male, relativno jednostavne i jeftine male igre....
Vidjet ćemo što će nam virijeme donjeti.... a za sada nam nosi ipak nešto dobro, a to je Farcry2. Držite prste da bude dobar (mislim da bude igriv, zanimljiv, napet i zabavan, a ne da samo ljepo izgleda).
Malo nas je, a'l nas ima!
DD3D d.o.o.: http://www.dd3d-studio.com/