3DHR.net

CATIA V5

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e ima li da neko radi u ovom programu...
ja radim vec oko 10 mjeseci.
i volio bih da ovdje postavimo neke radove iz ovog programa...
ili neka iskustva i da razmjenimo misljenja....
pa eto cekam odgovore...
poz...

Offline Hrvoje Kmoniček

• Hero Member
  • Tride Studio
jel imaš ti koji rener osim ono u portfoliu, neš teško nalazim po netu slike iz catie
"911 emergency...there's a handsome guy in my bathroom...ooh...wait...cancel that..it's just me." -Johnny Bravo :)

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
jel imaš ti koji rener osim ono u portfoliu, neš teško nalazim po netu slike iz catie
ma imam dosta stavari sinoc sam rendao neki dio oko 3 sata najbolja rezolucija  tj. broj pixela...
imam tih slika ali vecina nije moja...
a imas na netu stvari i previse,,..
imas na youtube-u upisi catia i ponudice ti hrpu stvari...
a isto i u google-u na slikama ukucas catia i ponudi hrpu stvari....
jeli ti radis u catia-i ili...????
i koji jos program koristis???

Offline Hrvoje Kmoniček

• Hero Member
  • Tride Studio
ne radim u catii, al me zanima jer nisam  nikad čuo za taj program, ja sam na maxu i mental rayu...
"911 emergency...there's a handsome guy in my bathroom...ooh...wait...cancel that..it's just me." -Johnny Bravo :)

Offline Miroslav Brozović

• Hero Member
    • Blender.hr
Catia ti je namjenjena modeliranju u strojarstvu i sličnim područjima, ima jako široki raspon primjene al nije baš pogodan za npr. modeliranje nekih organskih oblika i slično. Strašno jaki alat kad to stvarno možeš iskoristiti. Nešto slično je ProEngineer, isto jaki program pa onda SolidWorks koji je po namjeni isti al nema takvu bazu predložaka kao ova dvojica.
Ja sam radio nešto u proE pa onda par godina u Cati-i i moram reći da sam jedva zagrizel površinu od onoga šta sve nudi Catia.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
Catia ti je namjenjena modeliranju u strojarstvu i sličnim područjima, ima jako široki raspon primjene al nije baš pogodan za npr. modeliranje nekih organskih oblika i slično. Strašno jaki alat kad to stvarno možeš iskoristiti. Nešto slično je ProEngineer, isto jaki program pa onda SolidWorks koji je po namjeni isti al nema takvu bazu predložaka kao ova dvojica.
Ja sam radio nešto u proE pa onda par godina u Cati-i i moram reći da sam jedva zagrizel površinu od onoga šta sve nudi Catia.
da u pravu se koristi se za masinstvo (strojarstvo) ja je za to i koristim,,,
ima dosta modula od obicnog part designa pa do provjere napona na djelu ili human builer.. gdje gledamo sve pokrete covjeka npr. kako ce se ponasati za nekom masinom...
u ova dva navedena nisam radio..
jer je catia stvarno opsirna i sve to..
e pa interesuje me kako vi radite npr. u 3ds maxu kad upisujete mjere i ovo da kad npr. napravite sto i stavite mu staklo to zaista izgleda kao pravo ali ja to ne mogu da uspijem...
e kako se to radi jeli teksture ili..
i ovo oko namjestaja...
a ima li jos nekih pitanja za catia-u?????

Offline Ivan Vuzem

• Authorized Rhino Trainer
  • Administrator
  • Hero Member
    • GEM-CAD
evo da se i ja uključim. nisam nikad imao prilike raditi u catii, ali još dok sam kampirao tamo na FSB-u radio sam u SolidWorksu. Mene zanima kolika je sličnost SW-a i Catie i recimo ProE u samom načinu modeliranja. SW je feature modeling, ili kako su nas to učili na faksu, modeliranje značajkama. Meni je osobno odličan taj način jer je baš isključivo namjenjen za strojare i slične struke. Kaj se tiče samog modeliranja u SW-u sam dobio dojam da je sve isto kao i u AutoCAD-u, i mojem Rhinu. Isto po naredbama i opcijama. A kad sam otvorio part system ili kako se to već zove, totalno sam se odvalio, pa kad definiraš uzajamne reakcije i ostale stvari za animiranje, uf. Pa nema takvog plugina za max koji bi to sve izveo. No, dosta o SW-u, mene zanima isključivo kakva je sličnost sa Catiom.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
e radim u catia-i i autoCAD-u iako mi je autoCAD beze u odnosu na catia-u koja je namjenjena iskljucivo za strojarstvo...
nisam radio u tim sto ti navodis..
a catia mi je nekako najbolja jer je gotovo pa sveobuhvatna..
jest teska ali se isplati...
i u autocadu je glupo zbog onog koordinatnog  jer ga moras pomjerati i tako to..
a ovdje npr. kad si izmodelovao neki dio i poslije samo kliknes na tu povrsinu na kojoj zelis zeljeni profil i otvoris sketcher i u njemu nacrtas 2d izadzesi onda ga busis extrudisas (samo opcija PAD) ili ga zadas po putanji..
isto ima i human builder
bas cu sada uradti nekog human-a pa cu ga postaviti..
isto i za simulacije je stvarno super...
imate li jos nekih pitanja..
e zaboravio sam da jos ima i taj pod da se simulira rad na pojedinim masinama..
struganje busenje otvora i tome slicno..
gdje vidimo kako alat ide i koje operacije izvodi..
poz..

Offline Vjekoslav Kiralj

• Hero Member
    • Kiralj3d
dali zna netko kako se more zdrav model iz Catie prefurat u max?
probao sam prek onog iges filea, al došo je pre sjeban, probao sam prek npowerovog power translatora za max, al nemrem je r nemam baš catia fileove dobro isfurat jer nemam faking licencirani catia to max :(...

neki help? kak to isfurat da se ljepo da isteksturirat i izrendat u maxu

Vjeko

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
dali zna netko kako se more zdrav model iz Catie prefurat u max?
probao sam prek onog iges filea, al došo je pre sjeban, probao sam prek npowerovog power translatora za max, al nemrem je r nemam baš catia fileove dobro isfurat jer nemam faking licencirani catia to max :(...

neki help? kak to isfurat da se ljepo da isteksturirat i izrendat u maxu

Vjeko
e to i mene interesuje jer catia i nije bas nesto pri samom renderiranju, pa zato modeli izgledaju lose..
imas l iti neke radove u catia-i???

Offline Ivan Đurinović

• Jr. Member
  • **
posto jedina iskustva u modeliranju imam u catii i nesto malo u SW....zanima me koliko je velika razlika od modeliranja u tim programima i modeliranja u programu tipa 3D studio max? bas gledam ove radove koji su rađeni u mayi,3dst..itd i stvaro mi se vecina njih cine odlicni,pa me bas zanima koliko je tesko napravit tako realne i toliko detaljne modele u tim programima.

Offline Denis Tubok

• Moderator
  • Hero Member
  • *
pa to kako je sta tesko napraviti, to se ne moze odgovoriti.
Ali ako si ikad imalo radio u 3ds max-u znas kako je otprilike.
Po meni, njima je jednostavnije dobiti realniji prikaz, jer render modela daje njegov vizuelni izgled, sto je u catia-i tesko uraditi.
i kod njih ima mogucnost modeliranja sa poligonima, sto u catia-i nema.
A catia i solidworks su gotovo pa isti. po nacinu modelovanja.