3DHR.net

3D Alati => 3D Studio Max ® => Topic started by: Alan on March 20, 2010, 05:59:54 PM

Title: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 20, 2010, 05:59:54 PM
Tražio sam odgovor na ovo pitanje, al ga nisam našao, a vjerujem da mnogi početnici imaju sličan problem.
Izvukao sam najobičniji Wall i zatvorio ga te ga probušio obostrano s 3 cilindra s Boolean.
Onda sam skužio da mi samo jedna bušotina ima normalne normale, a ostale dve ih opće nemaju pa ne mogu rendat jer se ništ ne vidi tj. vidi se back face samo jedne rupe tj zid gubi dimenziju debljine na ostale dve rupe.
Kak da to riješim??
(nadam se da ste skužili pitanje??)  ;D
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Dejan Šparovec on March 20, 2010, 06:29:19 PM
ili probaj proboolean umjesto običnog ili, još bolje, takve situacije u kojima imaš zid s nekakvim rupama koliko sam te skužio, iscrtaj sa splineovima (rectangle za rubove zida, circle za rupe; naravno moraju biti spojeni u jedan spline) i koristi extrude modifier za debljinu.
inače boolean zna zezat.. ne znam kako si radio, ali najbolje ti je sve objekte kojim bušiš (cilindre) spojit u jedan objekt pa tek onda bušit, a ne svaki posebno..
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 20, 2010, 06:33:51 PM
Ma radim u 8-ici pa nemam proboolean, al sam pretpostavio da bi mogo to s tim riješit. Sve u svemu, kad se izbuši solid u Maxu gotovo uvijek su mu sj... normale, a kad sam počinjao učit max onda si mi ti Dejan preporučio da ne modeliram u AutoCADu, nego u Maxu i to upravo radi normala. Tvrdio si da upravo AutoCAD ima sj... normale pa da je bolje modelirat u Maxu.  :'(
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Ivica Horvat on March 20, 2010, 09:11:02 PM
okej ti je dejan rekao, nemoras biti u bedu :)
Postavi problem sa skrinicem da se lakse predoci, i nema frke,
to su ti jednostavni recepti za kolace, i nema ih puno za zapamtiti :)
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 20, 2010, 09:14:17 PM
Ma znam. Moramo se malo i zekat!  ;)
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Dejan Šparovec on March 20, 2010, 10:20:15 PM
heh, ne sjećam se šta sam to tad točno napisao, ali činjenica je da može biti problema prilikom importa 3d objekata iz acada u max.. bila je upravo nedavno  postana još jedna tema o tome (http://www.3dhr.net/forum/index.php?topic=2491.msg30754#new)

najbolje da staviš neku sliku problema pa ćemo svi bit pametniji :) možda se samo radi o flipanim normalsima?
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 21, 2010, 11:59:49 AM
Dejane sorry!
U pitanju je bio Kober, a ne ti !
 :-[
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 21, 2010, 12:28:00 PM
Evo, pa da kužite o čemu se radi.
U samo jednoj rupi se vidi debljina zida, a u druge dve ne. Pretpostavljam da je problem s normalama čim je rend crn?
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Dejan Šparovec on March 21, 2010, 12:43:29 PM
je li moguće selektirat te poligone i kliknut flip da im okreneš normale? ili tamo uopće nema poligona?
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 21, 2010, 12:44:14 PM
Nema tamo ničeg!
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Ivica Horvat on March 22, 2010, 04:46:07 PM
ajd samo klikni f4 sa vidimo i poligone?
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 22, 2010, 05:57:14 PM
E sad sam već sve obriso....

Raspravljali smo se frend i ja oko tih "mana". On je zagovornik modeliranja u AutoCADu, a ja po naputcima dečki s foruma (jer nemam iskustva), sam za Max.
Rekao mi je da probam tu jednostavnu foru i da će se solid sj....
Pomoću AEC Extended se izvuče Wall, a onda iscrtaju 3 cilindra pa se s Boolean izbuše rupe i renda se. 2 sekunde posla.
I fakat, to sam napravio i nešto je u banani s normalama. Probao sam sve, čak gledao Lindin Essential Training o normalama i ništ!  :-\
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Ivica Horvat on March 22, 2010, 06:42:47 PM
Aaa. Ok, ja nisam strucnjak u archvizu i neznam koliko cesto treba zidne stijene busit cilindrima, ali kolapsirao sam zidove i popikao boolean cilindre za koje sam pazio da nemaju poprecnih edgesa na sjecistu i ok.
Uvjetno. Jer zid nema bas dovoljno poligona, pa se vidi da "trokuta". Inace znam, da AEC Walls lijepo rezu njegovi prozori vrata i ostalo automatski.
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 22, 2010, 06:50:51 PM
Da, al priča je krenula da nema zaobilaženja, nego da svaki način mora ispravno raditi (to je ona rasprava između frenda i mene). I ja sam našao zaobilazni put na način da se iscrta zid s rectangle pa extrudira pa se u steku vrati na rectangle pa se na njega ucrtaju krugovi pa opet na extrud i sve radi. Čovjek se pita čemu onda AEC-ovi il booleani ak ne rade uvijek kak spada.
Sve ima svoje prednosti i svoje mane.
Sve u svemu - thanks !

Živio!
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Ivica Horvat on March 22, 2010, 06:57:29 PM
Pokusao sam rekreirati tvoj problem, nisu to AECovi booleani, oni rade samo sa AEC objektima. Ti si kolko razumijem, mijesao primitive i AEC objekte u visekratnom booleanu. Default zidovi imaju premalo informacija za defaultni boolean, pa sam to pokusao ovdje rekreirati da zorno vidis kak se lome pokusavajuci izvuci poligone iz nekomatibilnih spojeva. Po meni, najlaksa fora je pobrisat ove polomljene spojeve i Bridgeat bridove. E sad jel to skolski, pravilno, pristojno...neznam. Mogli bi decki koji se archvizom bave bit konkretniji:)
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 22, 2010, 07:01:28 PM
Nema kandidata za diskusiju??  :)
By the way, kak da Bridgam kad nemam drugi edge jer, pogle moj gornji attachment, mi je igubljena dimenzija width Wall-a?
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Dejan Šparovec on March 22, 2010, 11:13:04 PM
kak može bit izgubljena dimenzija kad se odozgo vidi debljina zida i kad ona rupa lijevo ima svoju debljinu kak treba :)
nešto drugo ne valja, al se baš ne kuži točno šta iz tvog screena bez iscrtanih bridova (f4) mora bit ovako nešto kao kod ivice, samo što ti se valjda neki poligon stvorio koji je okrenut i zato je rupa crna skroz...

i ja sam isto išao probat to iscrtat i bušit običnim booleanom i sve je išlo bez problema.. istina tad još nisam znao da si koristio AEC pa ne znam kako je s tim. ali inače kaj se toga tiče, ja ne znam ni jednog ozbiljnog archi vizera ili bilo kog drugog ko u maxu koristi AEC zidove :) uglavnom se radi extrudanje splineova i polymodeling
i booleani se izbjegavaju ako nisu baš potrebni, pogotovo kod ovakvih stvari koje se mogu bez njih
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 23, 2010, 01:59:26 PM
Kak ne kužiš da samo jedna rupa ima debljinu zida, a ove druge dve ne? Nemoj gledat ovaj Ivičin rozi uradak, nego moj plavi još gore više.
Ja nisam niti reko da sam ozbiljan, zapravo, vrlo sam neozbiljan!  ;) Još sam mali, tek učim par mjeseci.... Kak god bilo, problem u ovom konkretnom primjeru ostaje. Ne velim da nije riješiv, ali velim da se u fazi kad se već iscrta ne da riješit osim ić istu stvar radit na drugi način (ja sam spomenuo jedan način, a i Ivica).
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Dejan Šparovec on March 23, 2010, 03:01:02 PM
pa ja sam ti u svom prvom postu na ovu temu napisao kako bi ja to napravio ;)

ma i gledam tvoj primjer. kužim šta ti hoćeš reć, sve je to ok, ali kad pogledaš gornji dio tog zida, izgleda kao putić po kojem bi mogao šetat, prema tome debljina postoji ;) i to znači da postoji rupa s obadvije strane. kad pogledaš dalji dio zida, crna rupa je s unutarnje strane objekta, a kad pogledaš bliži dio, rupa je s vanjske strane objekta. dakle postoje dva poligona bez debljine s rupom. samim time oni čine između sebe debljinu zida, ali im fale poligoni koji će povezat te dvije rupe. ali ok, nije bitno :D ko je skužio, skužio :D

ma sve je to ok, postoji više načina kako napravit neke stvari, bitno da se može napravit. ako se ne može nikako, e to je onda problem :D
npr. nekad se ne može ni extrudiranjem napravit kompleksniji objekt jer dolazi do grešaka. ali nije problem podijelit ga na manje zatvorene dijelove i tako extrudirat.
Title: Odg: BUŠENJE ZA POČETNIKE
Post by: Alan on March 23, 2010, 05:22:50 PM
Kak god bilo, bogatiji sam (smo) za saznanje više! Tome i služe ovakve diskusije.